Как да си подквасим мляко

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Как да си подквасим мляко? Киселото мляко притежава добри вкусови, диетични и лечебни качества. Освен това технологията, по която можем да си приготвим този уникален продукт в домашни условия не е никак сложна. Това, което ни е нужно е прясно мляко и жива закваска.

Доказано е, че след кипване на прясното мляко в него умират много бактерии, които могат да се окажат вредни за човешкия организъм, но пък остават тези, които са отговорни за подквасването му. За това първото което трябва да направите е да сварите млякото.

Най-съществения момент от цялата процедура се оказва охлаждането на свареното мляко. То не трябва да е нито много горещо, нито прекалено охладено.

Температурата му трябва да е около 40-45 градуса. Нали не си представяте да топите термометъра през 2 минути, за да разберете до колко градуса се е охладило то.

За целта можете напълно да разчитате на вашите сетива и както казват бабите ни потопете кутрето си в свареното мляко и ако докато броите до пет не ви запари на пръста, то значи вече сте готови да добавите подквасата.

Най-подходящата подкваса си остава домашното кисело мляко, но все пак ако не разполагате с такова, можете спокойно да се доверите на млеката, които са направени по БДС. Вземете чаша и в нея сложете една препълнена лъжица кисело мляко.

След това разбъркайте добре и добавете 2-3 лъжици от прясното мляко, което предварително сте разделили в буркани. Разбъркайте отново и добавете подквасата в бурканите, като се уверите, че тя е добре разтворена в млякото.

Следващата стъпка е да чакате млякото да се подкваси. Нали не си мислите, че това става за пет минути. Увийте затворените бурканите във вълнено одеяло, за да предотвратите по нататъшното охлаждане на млякото и го оставете така за около 3 часа.

След това го проверете и ако е станало достатъчно гъсто го охладете и приберете да се стегне в хладилника, ако ли не го завийте за още половин час.

Не е сложно, нали?