Как се прави маскарпоне

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Пригответе сами маскарпоне, което се използва за направата на много десерти. Необходима ви е течна сметана – 125 милилитра, 250 милилитра прясно мляко с висока масленост, 1 чаена лъжичка лимонов сок.

Необходим ви е също така термометър за измерване на температурата на течността, но при липсата му температурният режим се подбира на око. Необходимо ви е и сито, най-добре с конусовидна форма, както и парче памучна тъкан.

Маскарпонето е с консистенция на извара, но без характерната за нея зърниста структура. Това се дължи на високият процент мазнини в маскарпонето.

Течната сметана се смесва с млякото и се налива в тенджера. Нагрява постепенно, като непрекъснато се разбърква леко. Когато температурата на сместа достигне до 85 градуса, тенджерата се сваля от котлона.

При непрекъснато разбъркване се добавя постепенно лимоновият сок. В това време температурата на сметана ще е 82 градуса. Тенджерата се връща обратно на котлона и постоянно се разбърква, като температурата е между 82 и 84 градуса.

От време на време трябва да се изважда лъжицата, за да се види структурата на готовия продукт. Ако при изваждане лъжицата е почти чиста, с малки гъсти разтичания, нагряването продължава.

Когато при изваждане лъжицата е обвита плътно от сметановата течност и при вертикално положение на лъжицата течността остава върху нея, маскарпонето е готово.

Тенджерата се сваля от котлона и при непрекъснато разбъркване се охлажда до 50 градуса. Маскарпонето се излива в гевгир, покрит с памучна тъкан.

Когато се отцеди, памучната тъкан се връзва и течността трябва да се отцеди докрай – това става, като от вързопа постоянно капят капки, докато влажността намалее.

След като памучният вързоп вече има плътен вид, той се връща обратно в гевгира, отгоре се поставя тежест от половин килограм, например пакет с леща или боб, и се оставя в хладилника за десет часа.

През няколко часа маскарпонето се вади и се разбърква внимателно, докато не стане ясно, че е достигнало необходимата плътност, за да бъде използвано за основа на десерти.