Пролетна умора или сериозно заболяване

27
Добави коментар
smellbg
smellbg

Тази дилема стои пред мнозина от нас. Някои се оплакват от безсъние и раздразнителност, други- от сънливост, потиснатост, отпадналост и главоболие. Изнервени или депримирани, сякаш сме по-неефективни при справяне с ежедневните си грижи и задължения.

През пролетта природата се възражда за нов живот, дарява ни с приказни звуци, багри и аромати, но и с… пролетна умора. Тя е сезонът на язвите и гастритите, на честите стенокардии и променливото кръвно налягане, на ставните болки, депресиите и  зачестяващите астми…  Често е трудно да се разграничат безобидните здавословни неблагополучия, плод на шегите на времето, от серизните заболявания, изискващи своевременно лечение. В тези случаи може да се потърси помощ от автомотизиранитe диагностични биорезонансни системи „амсат” и „имаго- сензитив“, осигуряващи безвредна и безболезнена, прецизна експресна  диагностика на цялостното функционално състояние на организма. Създадени   за динамично проследяване на телесните функции на пилотите и космонавтите в бившия СССР, тези методики са актуализирани  и  адаптирани за нуждите на клиничната медицина. С тях могат да бъдат отчетени способностите за реакция и адаптация на човека при различни психо-емоционални и физически изпитания, както и степента на напрежение в неговите системи, подложени на, обичайни за ежедневието му, натоварвания. Диагностицират се индивидуалното ниво на стреса, най-застрашените от заболяване органи, опасността от по-нататъшно усложняване на състоянието им, както и възможностите за корекция.

Научно е доказано, че 20%-30% от хората са подвластни на шегите на времето, като чувствителността към влиянията на различни метеорологични фактори значително нараства с напредване на възрастта, при наличие на хронични страдания или след преживяни тежки травми. Всеизвестно е, че всеки има своето „слабо място”, което напомня за себе си при промяна на времето. Именно промените поставят на изпитание системите на адаптация на организма- главно нервната и ендокринната.

Науката биометеорология се интересува от възможните неблагоприятни климатични и метеорологични въздействия върху живите организми , в т.ч. И човека, с оглед на предвиждането им и търсене на средства за справяне с тях. Установено е, че:

Покачването на атмосферното налягане с над 3 нр  причинява понижаване на кръвното налягане, мигренозни кризи и главоболия. Повишава се рискът от мозъчни инсулти и преходни нарушения на мозъчното кръвообращение, особено при хора с атеросклеротични промени на мозъчните съдове. Относително добри са тези атмосферни условия за страдащите от хипертония и с.с.з.

Спадането на атмосферното налягане с над 3 нр пък води до кислороден глад, стенокардии, ритъмни нарушения, хипертонии, но хората с ниско кръвно налягане се чувстват добре.

Много често ветровете са причина за влошаване на самочувствието и изостряне на хронични страдания.

Северните и североизточните ветрове предизвикват различни спазми. В дни с такива ветрове зачестяват жлъчните и бъбречни кризи, коремните спазми и астматичните пристъпи, изострят се стомашните и дуоденални язви. Стриктното спазване на, предписаното от лекаря диетично и медикаментозно лечение облекчава състоянието, особено в комбинация с чайове от мента, глог, мащерка , риган. Приемането на магнезиеви таблетки. Храните, богати на този микроелемент имат универсален противоспастичен ефект.

Западни – северозападни ветрове обикновено носят влага и са причина за изостряне на ставните болки, инфекциозните и алергични заболявания, астмите, хроничните цистити. Тези ветрове нерядко предизвикват спадане на тонуса, вниманието и концентрацията, поради което зачестяват пътно-транспортните произшествия, производствените и битови злополуки. За смекчаване на тези неблагополучия спомагат чайове или готови аптечни препарати от мента, маточина, мащерка, жълт кантарион, жен шен, розмарин и др., както и хомеопатичните лекарства dulcamara и  selenium.

Южен –югозападен вятър  такъв е фьонът, духащ откъм витоша. Той е изключително неблагоприятен за страдащите от хипертонична болест, и.б.с., астма, неврози. Под негово въздействие също могат да зачестят произшествията по пътищата. Преди да задуха фьонът, много хора усещат необяснимо вътрешно напрежение, нервност и раздразнителност, главоболие, мускулни болки, бодежи  и стягане в сърдечната област. При някои се обострят стари ставни проблеми или нервно-психични заболявания. В такива дни са по-чести уличните и кръчмарските свади, грубите прояви на ревност, битовите конфликти , детските сбивания и травми. Често, с идването на дъжда, оплакванията отзвучават. За по-добра поносимост помогат чайове и готови препарати от мента, глог, валериана,дяволска уста, някои етерични масла и хомеопатични лекарства. Най-универсални са arnica montana  и nux vomica.

Оказва се, че и хубавото време може да създава здравни неблагополучия. По-точно, причината е в промяната към „хубаво време”. Тогава може да се „обади” стар ревматизъм, да се появят оплаквания от главоболие, цистити, дразнеща кашлица, кихане, дори простуда. Възможно е позабравени сърдечни страдания или увреждания на щитовидната жлеза да напомнят за себе си. В тези случаи хомеопатията разполага с богата гама медикаменти: bryonia-главоболие, невралгии, ставни болки, суха кашлица; nux vomica-хрема, главоболие, простуда, високо кръвно, нервност; sabadilla- кихане, кашлица, сенна хрема; spongia tosta-дразнеща кашлица, сърце, щитовидна жлеза.

Мрачното време – дори и при оптимални температурни условия подтиска повечето хора, предизвиква тъжни и депресивни нагласи, намалена работоспособност и др. В тези случаи помагат чайове и готови препарати от жълт кантарион, овес, жен шен, шлемник, родиола, бабини зъби, елеутерокок, както и хомеопатичният препарат natrium sulfuricum.

Старите хомеопати наричат нуждаещите се от този медикамент “хора-барометри”. Когато времето е хубаво, те са в стихията си, но всяка неблагоприятна метeопромяна изостря старите им болежки, прави ги безсилни, нервни, неработоспособни., подтиснати.

Пълнолуние, магнитни бури – те са зорко следени от възрастни и хроничноболни хора, поради разнообразните неразположения, които предизвикват. Причината е в провокацията на  вегетативни реакции, засягащи „слабите ни  места“. Приемането на повече вода и чай от дяволска уста,  лавандула, глог, всички разновидности на жен- шена, пчелни продукти и др.

Горещини по обяд- провокират разширени вени, озонови алергии при по-светли хора, хрема, сухота в гърлото. Суха температура до 38с се понася по- лесно ако от 14 до-16 часа се пребивава  на закрито, на сянка, най-добре край водни басейни.

Съчетавайки древните традиции на източната медицина, с най-новите високи технологии, биорезонансната диагностика и терапия намират все по-широко приложение  съвремието ни и се налагат като безценна методика на бъдещето. Те биха могли да подпомогнат справянето с коварните шеги на времето