Безплатни прегледи: БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ХЕПАТИТ С В ЦЯЛАТА СТРАНА

1
Добави коментар

Стартира Националната скринингова кампания за ранно откриване, диагностика и лечение на хепатит С. Безплатни изследвания ще бъдат извършвани в 29 града на страната. Инициативата се провежда от 2008 г. и е по идея на Националното сдружение за борба с хепатит „Хепасист”, Българското дружество по гастроентерология и Сдружението за борба с хепатит „ХепАктив“. В Стара Загора изследванията ще се извършват до 15 юни, като предварителното записване става на телефон 042/ 68 10 83.

Какво представлява хепатитът, какви са видовете хепатит, как можем да се заразим?Потърсихме за отговор на тези въпроси д-р Ален Петров.

-Какво представлява хепатитът?

-Хепатитът е възпаление на черния дроб. Името произлиза от гръцките думи – хепар, което означава черен дроб, и наставката –итис, което означава възпаление. Причините за хепатита могат да бъдат много – вирусни причинители, паразити, наркотици, алкохол, механични (камъни в жлъчката), неспецифични и др. Това е неспецифичен термин и отразява всяко едно чернодробно възпаление без значение на етиологията му. .

Едни от най-разпространените инфекциозни заболявания в света са вирусните хепатити. Установено е, че в много страни над 80% от населението преболедува от хепатит А. По данни на СЗО около 2.5 милиарда души са преболедували от хепатит В, като 500 милиона остават трайни заразоносители. Също според СЗО около 200 милиона души са инфектирани с хепатит С.

За момента са приети 6 вида причинители на вирусни хепатити, и съответно има 6 вида остри вирусни хепатита:

·      Вирусен хепатит А – с причинител хепатитен вирус А (HAV)

·      Вирусен хепатит В – с причинител хепатитен вирус В (HBV)

·      Вирусен хепатит С – с причинител хепатитен вирус С (HCV)

·      Вирусен хепатит D – с причинител хепатитен вирус D (HDV)

·      Вирусен хепатит E – с причинител хепатитен вирус Е (HEV)

·      Вирусен хепатит G – с причинител хепатитен вирус G (HGV)

                         

-Какъв е инкубационният период при хепатит?                    

-Инкубационният период е времето от заразяването на организма до появата на първите симптоми на заболяването. Той е различен за всеки отделен тип хепатит.

Хепатит А – от 7 до 50 дни. Най-често срещаният инкубационен период е 14-30 дни.

Хепатит В – от 30 до 180 дни, рядко повече.

Хепатит С – 15 до 150 дни.

Хепатит D – понеже заразяването с хепатит D може да настъпи само при наличие на инфекция с хепатит В се различават 2 форми на заболяването:

Коинфекция – настъпва с едновременно заразяване с вируса на хепатит В – при тази форма протичането е като при хепатит В, но се наблюдават по-тежки форми и фулминантно протичане, както и по-продължителен реконвалесцентен период.

Суперинфекция – при тази форма има заразяване с хепатит D при налична инфекция с хепатит В. Проявите й зависят от клиничната форма на хепатит В инфекцията.

Хепатит E – от 10 до 45 дни.

Хепатит G – инкубационният период се колебае от 1 до 18 седмици.

-Какви са симптомите и признаците при хепатит?

-Клиничното протичане на хепатита преминава през 4 периода:

–        Инкубационен период – това е времето от заразяването на организма до появата на първите клинични признаци на заболяването. Той е различен за всеки отделен тип хепатит и ще бъде разгледан отделно.

–        Предиктеричен период – периодът на първите симптоми преди още да се е появила жълтеницата.

–        Иктеричен период – началото на пожълтяването (иктера) е постепенно, като в първите часове се наблюдава леко пожълтяване(субиктер) по склерите (бялото на очите) и под езика, но бързо след това се обхващат всички лигавици и кожата. Нарастването на интензитета на жълтеницата става сравнително бързо, като достига максимална изразеност за 3-5 дни. Оттенъкът на иктера най-често е рубинов (жълточервен, портокалов). При много интензивна и продължителна жълтеница, особено при холостазната форма, оттенъкът може да бъде вердинов (леко зеленикав). Някои от синдромите на предиктеричния период (фебрилен, ставен, обривен) изчезват бързо и част от болните започват да се чувстват по-добре. Иктеричният период продължава най-често от 1 до 4 седмици, рядко повече, предимно при болни, при които заболяването показва белези за хронифициране.

–        Реконвалесцентен период –  това е периодът на пълното възстановяване след заболяването. Той започва след преминаване на жълтеницата с постепенно намаляване на оплакванията на болните. Продължава от 3 до 6 месеца. През този период болните се оплакват от обща отпадналост, лесна уморяемост, намален апетит, тежест в чернодробната област, подуване на корема, горчив вкус в устата, непоносимост от някои храни и др.

-Какво е лечението при хепатит?

-Лечението на острите вирусни хепатити е комплексно и съобразено с индивидуалните особености на болния. Лечението е най-ефективно, когато започне рано, ако е възможно веднага след поставяне на диагнозата. Това се отнася особено за тежките форми на заболяването, където лечението трябва да започне веднага даже и в домашни условия или по време на транспорта на болния до специализирано болнично заведение. Преди да се започне етиологичното лечение е необходимо да се вземат съответните материали за установяване на точния причинител на хепатита.