Терористи единаци взривяват Америка | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Терористи единаци взривяват Америка
За Тед Качински, Тимъти Маквей и съвременните тенденции в тероризма срещу американците

17 Април 2013 17:00
0

принтирай

|

текст

Преди атаките на „Ал Кайда“ в Ню Йорк на 11 септември 2011 г. най-големите терористични атентати на територията на САЩ са дело на местни терористи единаци. Бомбата, която взрири завинаги спокойствието на Америка, бе дело на Тимъти Маквей – бивш военен, който на 19 април 1995 г. вдига във въздуха сграда на ФБР в Оклахома. Под руините загиват 168 души, между които 19 деца. Ранените са 680. До днес това остава най-тежкото терористично нападение, планирано и проведено от янки на родна почва.

 

 

 

 

Тимъти Маквей

Маквей се решава на него в отговор на обсадата на ранчото „Маунт Кармел“ близо до Уейко, Тексас, предприета от ФБР, при която при пожар загиват 79 членове на религиозната общност „Клон Давидов“. Той е осъден на смърт, а присъдата му е изпълнена чрез инжекция през 2001 г.

С доживотен затвор без право на комуникация с външния свят пък „се отървава“ Тед Качински – лудият гений, станал популярен в медиите като Юнабомбър.

Писма бомби

От самотното си бунгало без ток и течаща вода в гора в щата Монтана Качински изпраща в периода между 1978 и 1995 г. 16 писма бомби. Неговите мишени са технологични концерни, университети и авиокомпании. От „черната поща“ загиват трима души, 23 са ранени.

В манифеста, който Юнабомбър изпраща до в. „Ню Йорк Таймс“, той обяснява, че започва  кампанията си, след като вижда как булдозери разрушават дивата природа около дома му. Признава, че действията му са екстремни, но необходими, за да привлекат внимание върху ерозията на човешката свобода, „натикана в ъгъла“ от модерните технологии.

 

 

 

 

Тимъти Маквей (горе вдясно) взривява сградата на ФБР в Оклахома, под чиито руини загиват 168 души.

 

 

 

 

От ранна детска възраст Качински е смятан за дете чудо, приет в Харвард на 16 години, става доктор на математическите науки в университета в Мичиган и асистент професор в Калифорния едва на 25 години. Днес от затвора в Колорадо той пише книга след книга, а част от приходите се пращат на семействата на жертвите.

Самодеец стъписа и Европа

„Съвременният кръстоносец“, както сам се определи Андерс Брейвик, изби 77 души при атаки в Осло и на остров Ютьоя на 22 юли 2011 г. Най-напред взриви кола бомба на централен площад в норвежката столица и уби осем души, а два часа по-късно методично застреля десетки тийнейджъри в младежки лагер на Работническата партия.

 

 

 

 

Тиодор Качински

 

 

 

 

Движеща сила в действията на терориста бе силната му омраза към исляма и „културния марксизъм“. Брейвик искаше всички мюсюлмани да бъдат депортирани от Европа .

През август 2012 г. той получи най-тежката присъда в Норвегия – 21 години затвор с възможност за удължаване на периода, ако бъде сметнат за опасен. В съда Брейвик заяви, че не съжалява за действията си.

 

източник: в. Преса

Тагове: терористи атентати Америка Бостън Ню Йорк Тимъти Маквей Тед Качински