Все повече хора болни от рак на кожата

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Снимка: Архив

През последните шест-седем години броят на пациенти с тумори на кожата нараства повече от пет пъти.

Това каза дерматологът доц. Илко Бакърджиев по повод откриването на Националната научно-практическа конференция „Пролетни варненски дерматологични дни“.

Много от болните са на възраст между 30 и 40 години. Най-вероятната причина за това според специалиста са слънчевите изгаряния, които са били в ранното детство, обясни той.

Доц. Бакърджиев посочи, че много родители водят децата си по плажовете още от съвсем ранна възраст и ги държат с часове на слънце.

Най-застрашени са децата със светли коси и очи и бяла кожа, която почервенява много след като е стояла дори кратко време на слънце.

„Да ви го кажа така – човешката кожа помни опасния флирт със слънцето и си отмъщава“, заяви медикът.

Той коментира, че най-полезно е да се ходи на плаж от 9:00 до 11:00 часа и от 16:00 до 18:00 часа, когато слънцето не е толкова силно.

Задължително условие е хората да носят светли дрехи, шапки и чадъри, за да се предпазват от силното слънце, както и слънцезащитни кремове.

Доц. Илко Бакърджиев коментира, че във Варна например не са малко хората, които стоят по 12 часа на плажа, поради което много са зачестили и случаите на слънчеви изгаряния, с последващи усложнения.

През последните години намалява броят на хората, които активно посещават солариуми, като причината за това се дължи вероятно на множеството информационни кампания за вредата от този вид уреди, посочи специалистът.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти