Дженкем – кафявият наркотик на Замбия

1
Добави коментар
fzuberski
fzuberski

Дженкем, брато, не е някаква дума на турски. Става въпрос за нов наркотик, който е съставен от лайна. Точно така. Той набира популярност в средата на 1990 г., когато почти всички деца от улицата в Замбия се друсат с тази гняс. Още от сега те съветваме да не се докосваш до тая смрад. Просто има и по-приятни начини да умреш.

Името произлиза от марките лепила Дженкем, което е станало родово име за всички лепила, използвани за смъркане от деца в Африка. Същинският кафяв наркотик е от ферментирали лайна. Влизат една банда дечурлига в канализациите и стъргат засъхнали гованца от тръбите и стените. Събират ги в плик, след това ги затварят в буркан като трушия и ги оставят на дневна светлина за около седмица да шукнат. След това се пробива капачката или се слага специално инхалаторче и се започва да се вдишват изпаренията на лайната.

Няма хлапе в Замбия, което да не се е друсало с Дженкем

За около час друсалката започва да има слухови и зрителни халюцинации. Казват, че дори ефектът им бил по-силен от най-силния канабис.
„Когато вдишвам лепилото, започва да чувам гласове. С Дженкем обаче, виждам най-различни неща. Виждам майка ми, която е мъртва и забравям за проблемите в живота ми“, разказва анонимна жертва на кафявата дрога.

Наркотикът набира популярност и през 2007 г. е сред най-популярните начини да се надрусаш в американските гимназии. В няколко щата дори има разпратен до всяка къща бюлетин, в който се обяснява какво представлява Дженкем. Родителите дори са съветвани да миришат лицата на децата си преди лягане.

Бюлетинът

Главната вина за бързото популяризиране на наркотика е интернет. Форумите са заливани с друсалки, които са опитали Дженкем и споделят, че това е най-хубавото нещо, до което са се докосвали. В сайта Totse.com бе създадена тема със заглавие „По-добър живот чрез химия“. В него неизвестно лице с прякор „Пикуик“ разказва следното:
„Днес е 7 октомври, 2007 г. Датата за мен е историческа, защото мисля, че станах първият човек, който се надруса с миризмата на своите изпражнения. Това е наркотикът Дженкем. Вдишах миризмата и след няколко секунди загубих съзнание. Когато се събудих имах слюнка по брадичката. Попитах моя приятел, колко време съм бил заспал. Той ми каза, че около минута и дори се е опитвал да ме събуди. Докато говорихме постепенно започнах да чувам бръмчене в ушите ми, а неговият глас се отдалечаваше и ставаше по-глух. Чувствах се, като в сън. Беше толкова хубаво, че ще го направя пак“.

Лайната убиват, брато, да си знаеш

За наченките на наркотикът Дженкем има още от 1996 г. Във серията „War of the Coprophages“ на „Досиетата Х“ тийнейджър вдишва метан газ, получен от изгарянето на животинска тор, която малко по-късно го убива.

Това поражда въпросът, дали и този наркотик не е разработка на сърдити военни? Истината е някъде там…