Д-р Минчо Спасов: МВР се ползваше за лични нужди при Цветанов

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

По времето на Тройната коалиция, когато Алексей Петров беше в ДАНС, той назначи жената на Цветан Цветанов в тази служба, каза в студиото на bTV д-р Минчо Спасов. Според него нещата в службите трябва да бъдат променени, за да няма скандали като този с подслушването.
Налице е нарушаване на чл. 34 от конституцията на Република България , определи изнесеното от прокуратурата за мобилното подслушване ексдепутатът от НДСВ. Този скандал, както и да завърши, ще ни покаже дали прокуратурата е истинска в стремежа си да изтрие бездействието си от близкото минало.

Според Спасов сега трябва да се предложи на четиримата обвинени полицаи споразумение, за да се разбере кой стои зад тези действия. Разбира се, трябва да се предложи и защита на обвинените, допълни той.

Спасов твърди, че е сериозен проблем за системата на национална сигурност е ниското ниво на образование на кадрите в МВР и службите, а вина за това носят политиците. Той съобщи, че правителството на Бойко Борисов е закрило Бюрото за контрол над послушванията и изгонило Краун ейджънт и така развихри контрабандата по границите ни.

“Моят телефон също е бил пуснат за подслушване докато се занимавах в парламента с контрол върху подслушванията, но като допълнителен номер по друго разследване”, каза Спасов.

Най-лошото в ситуацията е, че МВР се ползва като частна организация за лични нужди, независимо дали са бизнес, или лични целите. Това е одомашняване на институциите, заключи ексдепутатът.

Прокуратурата влезе в сценария на БСП, смята политическия наблюдател, известен със сините си пристрастия. Тя не доказа, че има реална вина на Цветанов, а по-скоро показа немарливост на службите, за което само има вина ръководството на МВР, опонира Едвин Сугарев.

“Някой е знаел, че има пропуски в отчетността и е решил така да удари Цветан Цветанов, като е използвал свои хора в системата”, смята Сугарев. Той твърди, че доста хора в службите са вързани с висшите ръководители на соцпартията и вероятно те са в основата на скандала.

Възможно е и част от хората от екипите да са работели за своя частна сметка и са продавали информацията, която са събирали по време на подслушването, смята още синият политолог.

“Един вътрешен министър трябва да е кръгъл идиот, за да каже на свой служител да отида и да слуша определен телефон”, убеден е Сугарев. Той не смята, че ако е имало подслушване, то би трябвало да стане по много фин начин.

Трябва да се извадят службите от МВР, но не и да отидат на подчинение на парламентарна комисия, а да бъдат контролирани от граждански борд, предложи Сугарев. /БЛИЦ