Скандална изложба с трупове идва у нас

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

На 25 април на третия етаж на ЦУМ  ще бъде представена „колекция“ от човешки трупове.

Изложбата „Човешкото тяло – разкрито и реално“ разкрива един друг поглед върху нашето тяло. Посетителите могат да се запознаят с мускулната, скелетната, храносмилателната, репродуктивната, дихателната, отделителната и кръвоносната система, както и с кожата, жлезите, ноктите и косата на човека.

Труповете в изложбата на д-р Фон Хагенс са реални човешки останки, обработени с т. нар. метод на пластинацията – процес, при който се спира процеса на гниене на мъртвото тяло, а течностите в него се заместват с полимерни химични съединения.

Изложбата на патоанатома Фон Хагенс навсякъде по света е силно оспорвана в морален аспект. В нея присъства например трупът на млада бременна жена.

Според юристи подобно отношение към човешките останки е в нарушение на българското законодателство и по-специално на Закона за здравето (чл. 208), твърдят от сайта „Православие.БГ“. Очаква се Българската православна църква да излезе със становище.

Цените на билетите варират от 10 до 18 лева, като най-скъпи са билетите през уикенда. За деца до 5 г. входът е безплатен.

Как е започнал Фон Хагенс

Преди 3 години 68-годишният германски анатом Гюнтер фон Хагенс отвори магазин за търговия с препарирани части от човешки тела. Едно стъпало например струва 80 евро, фрагмент от мъртвешка ръка – 360 евро, цяла ръка – 1500 евро, бели дробове на пушач – 3600 евро, цяло тяло – 11 000 евро.

Първоначално Фон Хагенс изкупувал трупове в отдалечени части от света. След като станал известен обаче, анатомът започнал да получава многобройни молби от хора, желаещи да станат обект на общо внимание след кончината си. И в крайна сметка близо 11 000 души са подписали споразумения, с които му предоставят телата си, за да ги пластифицира.