10 трагични срутвания на сгради

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Изградените от човека структури са красиви и вдъхновяващи, но понякога грешки като пренебрегване на стандартите за безопасност, пестене на средства и бързане, са довели до някои от най-ужасяващите катастрофи в историята на човечеството. Екипът на Economic.bg е подбрал някои от най-запомнящите се срутвания на сгради.

10. Жилищен комплекс Лотус, Шанхай

На 27 юни 2009 г. пада „Блок 7“ в жилищния комплекс „Лотус“, след като се срутва 80 метра от близкото речно корито. Инцидентът показва, че земята в района е нестабилна и почвата е прекалено мека. За щастие, блокът бил незавършен и работниците успели да се евакуират.

9. Ронан Пойнт, Лондон

Инцидентът става на 16 май 1968 г. в Източен Лондон, където клечка кибрит причинява срутването на цял ъгъл от 22-етажната сграда. Жилищният блок бил завършен 5 дни преди инцидента. При срутването на сградата четирима човека загиват, а 17 други са ранени.

8. Скайлайн Плаза, Вирджиния

Жилищният комплекс „Скайлайн Плаза“ се срутва на 2 март 1973 г. – още преди да е завършен. Причината за срутването е, че сградата не била проектирана да издържи на толкова голям товар и етажите започнали да падат един по един. 14 работника загиват при инцидента.

7. Три офис сгради, Рио де Жанейро На 26 януари 2012 г. 20-етажна сграда в Рио де Жанейро се срути неочаквано. Небостъргачът се блъсна в друга 10-етажна сграда и по-малък 4-етажен магазин. Трите сгради са съборни до основи, а живота си губят най-малко на 17 човека.

6. Високите кули, Селангор (Малайзия)

Инцидентът става на 11 декември 1993 г., когато свлачище се сблъсква в основите на „Блок 1“ от комплекса „Високите кули“. Трима човека са извадени живи изпод развалините през 1-я ден, а през следващите 12 дни били открити 48 загинали.

5. Хотел Ню Уърлд, Сингапур

На 15 март 1986 г. за 1 минута се срутват всичките шест етажа на хотел „Ню Уърлд“. В сградата имало хотел, банка и дискотека. След Втората Световна война, това е най-лошата катастрофа в Сингапур, която погребва 50 души.

4. Сградата в Ню Делхи, Индия

На 12 ноември 2010 г. сезонните дъждове и пълноводната река се оказали твърде много за зле конструираната сграда в Ню Делхи. 67 души загиват при срутването, което оставя и 170 ранени.

3. Хотел Роял Плаза, Накхон Ратчасил

Хотел Роял Плаза се срутва на 13 август 1993 г. Загиват 137 души, а 227 са ранени. След инцидента са задържани собственикът на хотела, архитектът и един инженер за добавяне на 3 етажа през 1990 г., без необходимата оценка

2. Магазин Сампунг, Сеул, Южна Корея

Престъпна небрежност, неспазване на инженерните практики и калпавото строителство са довели до най-голямата катастрофа в историята на Южна Корея. При инцидента загиват 502 души и 937 са ранени, а сградата е срутена до основи.

1.Кулите близнаци, Ню Йорк, САЩ

Без съмнение най-опустошителното срутване в историята е това на Световния търговски център на 11 септември 2001 г. Кулите били проектирани  с олекотена стомана, централно ядро и специален дизайн, който позволявал, ако една от поддържащите колони падне, друга да заеме мястото й. Но при терористичните нападения, истинският проблем се оказал неравномерната температура на огъня. Инцидентът отнема живота на 2753 души.

Етикети:

калсация | срутвания на сгради