Опит за кражба на торент тракера Zamunda

1
Добави коментар

Водещият  български торент тракер Zamunda е станал жертва на атака, като казусът  все още не е изясен напълно. 

На сайта Zamunda.net бе качено следното съобщение.

„Приятели, група хакери са свалили бекъп на сайта и е възможно да вдигнат няколко сайта с подобен дизайн и информация от предишните дни. Не се притеснявайте за паролите, те са криптирани и няма кой да ги види в чист вид. Поради тази причина е затруднено влизането в сайта близките 2 дни. Работим по отстраняване на проблемите и се извиняваме за причиненото неудобство. Екипът на Zamunda.NET НЕ ВИ препоръчва да вписвате акаунти и паролите си в подобни или копиращи Zamunda.NET страници. Zamunda.NET е само една, но ние не можем да гарантираме сигурността на акаунтите ви в случай, че се подведете и се логнете в хакерско копие на страницата ни“.

По-вероятната причина за атаката става ясна от  собственика до 2007 г. на сайта Мартин Павлов, според който, през нощта на 11 април бивш служител с достъп до системата е пренасочил домейна Zamunda.net към сървъри, които се намират под контрола му.

Там той е качил цялото съдържание на торент тракера и обикновените потребители не забелязали нищо на сутринта, съобщи webcafe.bg.

 Първата работа на окупатора била да изтрие всичките си бивши колеги. Скоро във форума на сайта плъзнала мълвата за преврат. „Zamunda е откраднат, узурпиран, присвоен или както искате го наречете от човека, облечен в абсолютното доверие на приятелите си от екипа. Никой не се е усъмнил в него дори за секунда. Обичали сме го и сме го уважавали, като приятел, а той ни продаде за пари“, пише един от ликвидираните администратори.

 По думите му става дума за внимателно планирана акция – намиране на спонсори, закупуване на сървъри, преговори с рекламодатели и бягство зад граница.

 От постинга се разбира, че открадналият Zamunda.net е известен с никнейма Break и е работил по изграждането на тракера. След това се опитал да създаде своя собствена компания, но не му потръгнало.

 При щурма си Break изтрил всички налични резервни копия на информацията, за да затрудни максимално бившите си колеги.

 За щастие, бекъпи се правели на още едно място и на основата на един от тях „изтритият“ екип започнал да изгражда торент тракера на ново място и с нов домейн, зад който Мартин Павлов застава лично – Zamunda.se. Там са и хората, качили голямата част от торентите.

 Според Мартин Павлов крадецът вероятно ще изчака докато изтекат вече сключените договори и след това ще предложи оферти през своята фирма. Даже и новото ръководство да не успее да събере добър екип, винаги може да продаде домейна, който в момента струва много пари. Освен това, не бива да се забравят и огромните масиви от потребителски данни, натрупали се през годините.

Етикети: