Истината е във виното: избор според лечебните свойства

2
Добави коментар
Galana
Galana

Специалисти определят като най-полезни сухите и полусухите вина. В тях се съдържат най-малко захар и алкохол, поради което и полезните им свойства заедно с множеството антиоксиданти са повече.

Както е известно захарта в прекалено големи количества предизвиква нарушения в работата на панкреаса, а етиловият алкохол разрушава клетъчната структура. Поради тази причина специалистите съветват консумацията на сладките вина и ликьорите да бъде ограничена. Вместо това да се консумират сухите или полусухите вина, а дали да бъдат бели или червени е въпрос на лични предпочитания. За да се ориентирате още по-добре в избора си вижте какви лечебни свойства имат различните видове вина.

Червено вино
Червеното вино се приготвя от червени сортове грозде и добива богат и ароматен вкус, поради богатото съдържание на пигмента антоцианин. Смята се, че то е най-полезно сред вината, тъй като в него има изобилие от антиоксиданти, чието основно свойство е унищожаването на свободните радикали в организма. Те играят важна роля срещу процесите на стареенето, понижават холестерола, прочистват кръвоносните съдове, предотвратяват сърдечни заболявания и рак. Някои от съдържащите се в червеното вино антиоксиданти имат апетитовъзбуждащо действие и подобряват храносмилането. Освен това виното има и антибактериален и антиалергичен ефект. Най-богато съдържание на антиоксиданти има в сортовете Каберне совиньон.

Бяло вино
Бяло вино се получава както от бели, така и от червени или розови сортове грозде. Разликата при него е, че гроздовите ципи се премахват и поради това се получава светлия му цвят. Багрилните вещества, съдържащи се в ципите оцветяват виното, а самият гроздов сок на повечето гроздови сортове, дори и на червените, е почти безцветен.

Дълго време се смяташе, че белите вина нямат полезни свойства, но в крайна сметка се оказа, че това не е вярно. Бялото вино има свойството да предпазва сърцето и кръвоносните съдове. Леките бели вина подобряват сърдечната дейност, а сухото бяло вино, разредено с малко вода оказва благотворно влияние при атеросклероза. Освен това консумация на сухо бяло вино се препоръчва при метаболитни нарушения, заболявания на стомаха и анемия.

Вино Розе
Розето е слабо таниново вино от червени сортове грозде, като начина на производство е като този на бялото вино. Розовият цвят на този вид вино го прави близък до червените вина, но пък вкусът му наподобява белите. Розето може да повлияе положително при стомашни проблеми, колит, чернодробни заболявания, хипертония, слаба сърдечна функция. То повлиява благоприятно и при нервност.