„Макс телеком“ вече е с нов собственик

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Основателят на „Макс телеком“ Красимир Стойчев (на снимката) вече няма да е изпълнителен директор, като поста ще бъде поет от Питър Ковел.

© Красимир Юскеселиев

Само преди месец „Макс телеком“ обяви амбицията си да бъде първата компания, която да изгради действаща мобилна мрежа от четвърто поколение по технологията ЛТЕ (Long Term Evolution). Тогава изпълнителният директор Красимир Стойчев заяви, че проектът вече е задвижен и се чака операторът да има нов мажоритарен собственик. Той вече е факт в лицето на частния инвеститор Даниел Купсин, който е базиран в Лондон.

Купсин става едноличен акционер в „Макс телеком“, като все още няма информация, каква сума е платил за пълния пакет акции. Основателят на компанията Красимир Стойчев вече няма да е изпълнителен директор, като поста ще бъде поет от Питър Ковел. Специален съветник на Ковел ще бъде Тони Робинсън, който ще е и член на борда на директорите на оператора. Самият Купсин ще стане председател на борда и ще участва активно в бъдещето развитие на „Макс телеком“, обявиха от компанията.

„Нашата цел е да поведем „Макс телеком“ към едно ново ниво: ще работим за сериозно подобряване на корпоративното управление и осигуряване на възможно най-добрите телекомуникационни услуги на местния пазар. „Макс телеком“ ще влезе в авангарда на LTE революцията – технология, която тепърва навлиза в Европа и света“, заявява новият собственик на „Макс телеком“ Даниел Купсин в разпространено прессъобщение.

LTE след лятото От компанията обявиха, че планират да пуснат своя LTE мрежа през третото тримесечие на 2013 г. Реално намеренията й за този проект са от близо година и половина. През декември 2011 г. „Макс телеком“ взе от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) лиценз за изграждане на мрежа за мобилни услуги и съответните честоти – две ленти по 8 MHz в диапазона 1800 MHz за 10 години напред. Според процедурата, проведена от регулатора тогава, ресурсът беше отпуснат с идеята за т.нар. технологична неутралност, тоест компаниите могат да го използват по какъвто стандарт си пожелаят. Същите лицензи тогава взеха и сателитният тв доставчик „Булсатком“ и „4джи ком“.

Последната фирма и до днес не е внесла нито лев от таксата за честотите, няма активи освен капитала си от 50 хил. лв. и никой не е дал сигнал да знае кой стои зад нея. „Булсатком“ заплати и получи официално своя лиценз, макар че го направи на част и с известно закъснение. Сателитният оператор обяви, че ще започне изграждането на LTE мрежа. „Макс телеком“ в момента предоставя услуги по все по-загърбвания WiMAX стандарт и има скромно присъствие на пазара като цяло с около 30 хил. абонати (пети по големина интернет доставчик в страната по данни на КРС за 2011 г.). Компанията доскоро не даваше никакви признаци да оползотвори лиценза си, но с новия собственик това може да се промени.

Познати лица Новите лица, които влизат в управлението на компанията – Тони Робсън и Питър Ковел, са познати на местния телеком пазар. Те влязоха в мениджмънта на БТК през юни 2004 г. – почти веднага след приватизацията й от името на купувача Advent International. Първият беше главен търговски директор на БТК, а вторият – главен технически директор. Двамата впрочем вървят в тандем по традиция. Точно преди да дойдат в БТК, бяха работили заедно в Global TeleSystems – информационна мрежа между частните здравноосигурителни компании в 12 европейски страни. Ковел е бил в италианската компания Marconi и в британската Cable and Wireless, която притежаваше 49% в „Мобиком“. Има опит в изграждането на мрежи в Китай, Русия, Чехия, Унгария и Полша. Работил е и в Британския кралски флот, където се е занимавал с комуникационни и оръжейни системи. След напускането на флота е изпратен като ръководител на секретен проект за изграждане на IT мрежа между петролните сонди в Персийския залив, бреговата администрация и танкерите. Робинсън е работил за Hong Kong Telecom и aвстралийския телеком Tesltra.

Новият акционер

Новият едноличен собственик Даниел Куспин е съосновател и изпълнителен директор на United Media Group от 2005 до 2009 г. В групата влизат медиите: Московски новини, Бизнес ФМ, BFM.RU, Кино ФМ и пр. United Media Group, превърнала се в една от водещите руски медийни групи, е успешно продадена на NLMK Group през лятото на 2009 г. След това до 2011 г. Даниел Купсин е председател на борда на директорите на основаната през 1997 г. AnviLab Group, Санкт Петербург-Москва, специализирала в производството и продажбата на фармацевтични продукти. През 2011 г. AnviLab Group е продадена на Protek Group. Така от 2011 г. досега Купсин има редица успешни проекти като частен инвеститор, съобщават от „Макс телеком“.