Правилно хранене за здрави зъби

23
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Оралното здраве е свързано по много начини с храненето. И несъобразяването с принципите на рационалното хранене може да доведе до множество дентални заболявания. Те от своя страна, до голяма степен имат роля за самочувствието и качеството на живот, освен това немаловажен е фактът, че лечението им е скъпо и времеемко.

На първо място е добре да се разбере, че храненето се отразява силно върху развитието на зъбите по време на бременноста, както и след това докато тече процеса на изграждане на организма на детето. Неправилното хранене може да спомогне за обострянето на всякакъв вид заболявания в детския организъм, включително и на незначителните орални инфекциозни заболявания.

 

Храната има голямо значение и за развитието на кариес и възможна поява на ерозии по зъбите, характерни повече за постоянните зъби. Тя се появява често при деца консумиращи множество силно киселинни храни като например безалкохолни напитки.

 

 

Проучванията показват, че консумацията на пресни плодове, сурови зеленчуци и ядки, последвани от изплакване с вода, могат да намалят значително риска от кариес както при деца, така и при възрастни.

 

Интересно е значението на Витамин D, или „слънчевият витамин“, както често е наричан, за превенцията на кариес. Всъщност той не е витамин в тесния смисъл на думата, но това не му пречи да вземе много съществено участие в абсорбцията на калций и фосфат в червата. При повечето бозайници, задържането известно време на слънчева светлина дава възможност на организма сам да синтезира витамин D.

Като цяло този витамин е необходим за здравето на костите и тяхната издръжливост. Недостигът води до заболяване, което се характеризира с омекване на костите (в това число и зъбите), известно като остеомалация.

Някои проучвания доказват, че достатъчно количество Вит. D в организма на децата, може да намали възможността за появата на кариес с 50%.

 

 

Снимки: Clare Bloomfield, Phaitoon FreeDigitalPhotos.net