Хранителен режим на Коби Брайънт, диета за баскетболисти

1
Добави коментар

Коби Брайънт успява да свали 7 килограма от теглото си преди Игрите в Лондон на база на хранене със зеленчуци и риба. Легендарният баскетболист замени любимите си макаронени изделия, сандвичи, пици и сладкиши с разнообразното хранене, базирано основно на пресни плодове и зеленчуци и малко сготвени ястия (скара, тиган, фурна вместо пържено, панирано, фламбирано). Преди да се контузи в глезена, Брайънт беше най-добрият играч на своя тим със статистика по-добра от тази през 2008 година, когато бе обявен за най-полезен играч MVP в НБА. В действителност никой в историята, не е постигал подобни резултати в своя 17-ти сезон в най-добрата баскетболна лига в света. Майкъл Джордан играе в НБА „едва“ 14 години.

Коби сваля 7 килограма преди началото на игрите в Лондон, където спечели втория си златен олимпийски медал. Също както се случи с Дънкан преди време, оказва се, че баскетболистът на Лос Анжелис Лейкърс е открил тайната на вечната младост. Коби обърна хранителната пирамида и тя започна да работи изцяло в негова полза. Поклонник през годините на бързото хранене и шоколадови бисквитки, Коби Брайънт по настоящем яде само зеленчуци, плодове, риба и месо на скара.

Плодове вместо бисквити

Този сезон, един от най-трудните за неговия Ел Ей Лейкърс в НБА, Коби записва сезона на живота си само чрез промяна на храненето. Брайънт започва със здравословната диета преди няколко години, когато проблемите в коляното съсипват кариерата му на професионален баскетболист.

 

Баскетболистът се оперира в Германия, защото краката не могат да понесат собственото му тегло. Усеща ги подути и му липсва енергия. Започва борба с храната, с която е свикнал от толкова много години в елита на световния спорт.

 

Коби намалява консумацията на въглехидрати въпреки безусловната му любов към тестените изделия. Драстично редуцира и приема на захар и пчелни продукти. Спира да яде по всяко време на денонощието. В хотелите вече не си поръчва бъргери, нито шоколадови десерти. С промяната на начина си на хранене, Коби Брайънт записва най-добрият сезон в кариерата си. Хранителният режим на Коби е тайната на прекрасното му физическо състояние преди контузията в глезена.

 

Редуцира драстично приема на въглехидрати

„Открих себе си. Когато ми се искаше да хапна нещо между отделните хранения и ровех в килера, за да успокоя глада, беше наистина трудно. Постепенно обаче организмът ми се адаптира. Открих баланса в храненето. И знам, че не бива де се чувствам виновен ако хапна някоя бисквитка, но вече съм убеден, че няма нищо по-добро за тялото ми от пресни храни, плодове и зеленчуци“.

 

Баскетболистът на Лейкърс записа фантастична статистика с изключително добри проценти – 27,1 точки, 5,5 борби и 5,8 асистенции за 38 минути на игрището. През декември вкарва 30 или повече точки в 12 от своите 14 мача. Никой играч на неговата възраст, не е постигал подобни резултати в повече от шест последователни срещи.

 

Промяна в храненето, промяна на живота

„Никой не е толкова амбициозен, колкото съм аз. Високата цена, която платих отказвайки се от някои от любимите ми храни, си струваше жертвата защото този нов начин на хранене промени не само играта ми, но и живота ми като цяло. Спортистите сме свикнали да ядем каквото и когато ни се поиска. Драстичната промяна в живота не е лесна работа за никого, още повече за професионалиста и признавам, че бе трудно “ – коментира баскетболистът на Лейкърс. Преминаванате от диета към начин на хранене не е лесна работа, но Коби е много горд от постигнатото.