Липсата на магнитно поле може да направи екзопланетите необитаеми

1
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Илюстрация на магнитното поле на Земята. Изображение: NASA

Някои подобни на Земята екзопланети, които на пръв поглед изглеждат обитаеми, може да не притежават магнитно поле, което би ги изложило на вредните ефекти на радиацията, смятат колумбийски учени.

За да поддържат живот, планетите се нуждаят от богата на вода атмосфера и вода в течно състояние на повърхността си, казват Хорхе Сулуага и колегите му от университета на Антиокия. Водата обаче може да бъде „отвяна“ от звездния вятър, ако планетата не притежава силно магнитно поле.

В Слънчевата система Марс и Венера нямат собствено магнитно поле. Смята се, че слънчевият вятър е довел до деградацията на марсианската атмосфера, докато тази на Венера е сведена до състояние, в което има голямо съдържание на въглероден диоксид и е токсична.

При повечето планети стопеното ядро генерира магнитно поле. Учените изчислили колко време ще е нужно на скалиста, подобна на Земята планета, за да се охлади до такава степен, че вътрешният й „магнитен генератор“ да спре да функционира.

Те приложили изчисленията си към три планети, смятани за потенциално обитаеми – Gliese 581d, HD 40307g и GJ 667Cc. Оказало се, че за първите две е възможно да притежават магнитно поле, което е достатъчно силно, за да ги защити от радиацията, но не и за третата.

Наличието или липсата на магнитно поле трябва да се вземе предвид, когато се преценява дали дадена планета може да поддържа живот, отбеляза Сулуага. (Източник: БТА, снимка на извадка: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!