Лесни за приготвяне сладкиши

2
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Съвременните домакини искат да зарадват семейството си с вкусни сладкиши, но обикновено не им остава време – след като се върнат от работа, ги очаква пералнята, чиниите, готвене… И за десерт често не остава време.

Но има сладкиши, които се приготвят много лесно и направо се топят в устата. Такъв сладкиш лесно се прави със сладко. Трябват ви 2 яйца, 3 чаени чаши брашно, 200 грама масло, 1 чаша захар, 1 ванилия, 1 чаена лъжичка сода, гасена с оцет, или 1 чаена лъжичка бакпулвер, 200 грама гъсто сладко.

Маслото се разтопява и се охлажда. В отделен съд се сипва захарта, добавя се маслото, ванилията, яйцата и всичко се смесва. На малки порции се добавя брашното с бакпулвера или содата, и се замесва тесто.

Тестото не трябва да е много гъсто. Разделя се на две части, които не са равни – едната част трябва да е една трета от цялото тесто. Малката част се оставя във фризера за един час.

Голямата част от тестото се разпределя равномерно в тава, намазана с олио. Върху тестото се излива сладкото и се изравнява с шпатула.

От фризера се вади другото тесто и се настъргва върху сладкото. Сладкишът се изпича в нагрята на 200 градуса фурна около половин час.

Друг лесен сладкиш със сладко се приготвя от 1 яйце, 1 чаена чаша сладко, 1 чаена чаша прясно мляко, 2, 5 чаени чаши брашно, 1 чаена лъжичка сода. Всички съставки се смесват. Содата се гаси с оцет.

Тестото трябва да е малко по-гъсто, отколкото тесто за кекс. Пече се на 150 градуса, докато по клечката за зъби, вкарана в сладкиша, не остава тесто. Сладкишът може да се изяде просто така или да се разреже с конец през средата и да се намаже с крем по избор.

Лесно се приготвя сладкиш с извара. За тестото са необходими 1.5 чаени чаши брашно, половин чаша захар, 125 грама масло, 1 чаена лъжичка бакпулвер.

За плънката са необходими 500 грама нискомаслена извара, 1 чаша сметана, 3 яйца, половин чаена чаша брашно, 1 ванилия, сушени плодове. Маслото се разбива със захарта до пяна.

Брашното се съединява с бакпулвера и се добавя в маслото. Смесват се всички съставки с ръце и се получават брашнени трохи. Това е тестото. Изварата се намачква с вилица, добавят се жълтъците, сметаната и се разбърква, добавят се сушените плодове, нарязани на ситно.

Белтъците се разбиват със захарта на сняг. Съединяват се с изварата и внимателно се разбъркват. В тава, намазана с мазнина, се изсипват две трети от тестото.

Върху тях се разпределя изварената маса, а отгоре се покрива с останалите трохи. Пече се половин час на 180 градуса.