Отец Божидар Главев, бивш китарист на “Ахат”: Не слушам вече „Черната овца“

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

През 1998 година съм ръкоположен за свещеник. Първо бях назначен в село Горица, а после в град Каблешково. Когато започнах да се обръщам към вярата, рокдвижението беше в застой. Този период съвпадна и с кризата в самата група „Ахат“. Аз бях привлечен към вярата и църквата в един общ период на криза на това движение. Това сподели пред БНТ отец Божидар Главев, бивш китарист на рокбандата.
„Не съм чак толкова възневидял тази музика, за да прехвърля станцията, щом чуя „Черната овца“. Но няма случаи да си ги пусна вкъщи и да ги слушам със сантиментална наслада за миналото. Не бягам от идеята за „Черната овца“, а от това аз да бъда окачествяван така“, казва свещеникът.

Според отеца външният човек трудно възприема коренната промяна на онези, решили да се посветят на Бога. Той допълва, че с обръщането му към Бога и църквата, е станала и промяната от музиката към словото.

Отец Главев смята, че меркантилността на днешното общество погубва духовното с нарастваща сила. „Има начин, по който човек да се впише в този свят и в същото време да бъде „не от мира сего“ – т.е. да не губи духа в себе си, чистотата на мисълта си“, казва отец Божидар Главев.