Идеи за малката градина

2
Добави коментар

Идеи за малката градина

19.04.2013 г.

След дългата зима повечето от нас жадуват за малко зеленина и започват да мечтаят за растения, цветя и градини. Едно от основните предизвикателства в сферата на градинарството опира до квадратурата. Повечето хора не разполагат с големи градини и това е една от причините да се откажат изобщо от отглеждането на растения. Добрата новина е, че дори и в най-малките пространства е възможно да се създаде градинка, особено ако възнамерявате да отглеждате билки и зеленчуци. Представяме ви пет идеи за малки градини, с чиято помощ ще можете да реализирате вашите градинарски амбиции.

Саксии

Това разбира се е един доста популярен начин за отглеждане на растения, но трябва да го споменем. Независимо дали имате място за няколко малки саксийки или повече, това е един от най-добрите варианти за отглеждане на растения в дома. Представете си аромата на пресни подправки и то през цялата година. Някои зеленчуци, като доматите, също виреят в саксии. Едно от преимуществата на саксиите е, че могат да бъдат премествани навън или вътре в зависимост от сезона.

Парник

Независимо дали е покрит с плексиглас или пластмасови панели, парникът е фантастичен начин за усвояване на слънчевата светлина, за отглеждане на растения, на малка площ. На пазара има най-различни по стил и размер парници. Ако все пак не успеете да намерите подходящ парник, можете да си го изработите сами. Хубавото при парника е, че използвате пространството многократно, благодарение на рафтовете, вмествайки доста растения на малка площ. Парникът е много подходящ за райони, в които зимата продължава много дълго и намалява периода за отглеждане на зеленчуци. Парникът удължава доста периода за отглеждане на всякакви растения.

Сандъчета

Сандъчетата са едно от най-добрите решения за хората, които живеят в градовете и разполагат с много малко външно пространство. Бихте могли да си ги изработите сами или да ползвате готови сандъчета. Основното преимущество на сандъчетата е, че могат лесно да се сместят в някой ъгъл в двора или на балкона.

Градина на прозореца

Ако нямате собствена градина, но разполагате с прозорец, можете да си направите градина на прозореца. Използвайте подръчни средства, като прът за завеси, закачалки и т.н., и създайте своя малка градинка на прозореца. По този начин растенията ще получават достатъчно количество слънчева светлина, а помещението ще се освежи с доза пролетно настроение.

Градина на няколко нива

Когато пространството е малко, бъдете креативни и създайте вертикална градина, като например този проект, изработен от обикновен улук за дъждовна вода. Той не заема никакво място, а в същото време е доста функционален и красив.

Източник: homedit.com
Посещения: 2901