Елена Гайдаджиева: Синът ми изпадна в будна кома преди 5 години след

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Михаил Гайдаджиев от Варна е диабетик от ранна детска възраст. Една сутрин получава силно главоболие и изпада в безсъзнание. Откаран е в болница и при изследванията се оказва, че вирусен енцефалит е засегнал главната част на мозъка и че има опасност и за дихателната и сърдечната дейност. Детето е в пълна кома седмица и половина, след това изпада в будна кома.

„Първите два месеца бяха много критични – с високата температура, гърчовете непрестанни, започна почти целият да се изкривява, крайници, устичката”, каза Елена Гайдаджиева, майка на Михаил.

Първоначално лекарите не дали оптимистични прогнози за изхода от заболяването, но след системна рехабилитация състоянието на Мишо се подобрило значително. Обнадеждаващото е, че напоследък има голям напредък в сетивността и реакциите на момчето. За да се възстанови, са му необходими около 50 хиляди лева за две години – за логопед и рехабилитация два пъти на ден. „Трябва да продължим напред – година, две, колкото е нужно, за да стигне до 100% възстановяване, защото и това е възможно”, допълва майката.

– Здравейте, г-жо Гайдаджиева! Как се чувства Мишо?
– Направихме му магнитно-ядрен резонанс и сега с нетърпение очакваме резултатите. Силно се надявам да покажат подобрение в състоянието му. При детето има напредък – не е много голям за нас, но за него е добър. По-адекватен е, по-контактен е – имаме уговорка с него – мига два пъти с очички за да, един път – за не! Като резултат често се получава – приемам, че прави опит за някакъв контакт с нас. Също така започна да се заглежда, заслушва се, усмихва се, с мрънкане показва какво иска и какво не иска! В смисъл – мисля, че вече знае какво му се случва… Как да го кажа – реагира като „по-нормално” дете, не е като човече без душа… Виждам го как „изплува” от това състояние на кома!

– Искате да кажете, че вече ви разбира?
– Определено ме разбира! Това не е само моето мнение – това го казват и логопедът, и рехабилитаторката му, дори лекарите. Предварителните изследвания и прегледът преди магнитния резонанс са му добри! Според лекарите това е преходно състояние, сега трябва да се възстановят спомените му, това, което помни като данни. Има вече и движение в ръцете, в главата, може да се обърне, да се загледа в нещо, което привлича вниманието му или го харесва.

– Нека да се върнем малко назад във времето. На колко години е сега Михаил?
– Мишо е вече на 13 години.

– Кога и как изпадна в кома?
– Детето е диабетик от 5-годишен. Съвсем случайно разбрахме, че е болен. Започна да отпада, сякаш нямаше сили, направихме изследвания, лекарите не очакваха точно това, но се оказа, че страда от диабет и веднага го поставиха на инсулин. Беше много неочаквано за нас, защото преди това не е боледувал, нито е имал някакви признаци на заболяването, нито някой от нас е с диабет. Навреме тръгна на училище, не е имал проблеми с болестта.

– От колко време е в будна кома?
– Сега през април стават 5 години, откакто е в това състояние. Всичко се случи за няколко часа… Вечерта, като се прибра от училище, спомена, че го боли главата. Не показа с нищо, че силно го боли, легна си спокоен…

И на сутринта не се събуди!

Беше като в някакъв унес, кръвната захар му беше много висока и го закарахме в болницата във Варна. Там лекарите му направиха пункция и се разбра, че е с вирусен енцефалит, който е засегнал вече мозъка. До вечерта изпадна в пълна кома. Не е бил на апаратно дишане, нито в клинична смърт! В болницата престояхме в продължение на три месеца, после ни изпратиха вкъщи.

– Опитвали ли сте да го лекувате в чужбина?
– Не сме опитвали, а и няма как да съберем такава огромна сума. Във времето сякаш започнах да се разубеждавам, че лечение навън би му помогнало – стволовите клетки са алтернатива, не лечение! Познавам деца в това състояние, при които няма добри резултати. Не съм сигурна дали си струва такова лечение, но ако имам финансите, със сигурност ще пробвам и аз!

– Първите месеци са били критични за детето, защо?
– Когато изпадна в дълбока кома, започна да вдига много висока температура, вследствие на вируса, имаше непрестанни гърчове. Знаеха, че вирусът е достигнал до мозъка и че ще започне да оказва влияние на сърдечната и дихателната дейност на детето. Очакванията на лекарите бяха за фатален край… Имахме късмет, в рамките на две седмици докторите започнаха да овладяват състоянието му – направили са най-доброто за Мишо! Съзнавам, че това, което се случи на детето,

беше много страшно и лошо,

и съм безкрайно благодарна на хората, които се грижеха в болницата за него. Сега го наблюдава и лекува ендокринологът доц. Виолета Йотова от Варна.

– Какви са очакванията й?
– И лекарите, и аз имаме надежда да продължи подобрението в състоянието на Мишо. Те нямат право – и не го правят – да ми дават надежда, но казват, че с упорита рехабилитация и работа с логопед е възможно чувствително подобрение. Мишо е малък и има много голям шанс да се възстанови, даже до 100%. Това е много бавен процес, при нас и диабетът допринася до големи усложнения. Но доц. Йотова го овладя напълно и поддържа нормални стойности на кръвната захар. 4 години вече правим рехабилитация в „Карин дом”, там първи забелязаха подобрението. Начинът, по който вече гледа детето, не е празен поглед!

– С какво продължава лечението?
– С много, всекидневна рехабилитация, работа с логопед, добър контрол над диабета – правилно хранене, достатъчни дози инсулин.

– Как се справяте финансово?
– Не много добре. Живеем на квартира във Варна, разходите са големи, имаме и по-голям син, който тази година е абитуриент. Без средства не можем да си разрешим рехабилитатор и у дома. Във времето научих доста неща, понякога и аз му правя масажи. Сами се справяме, тук нямаме роднини. Много помага батко му – мога да разчитам на него, ако се наложи да изляза за малко, той може да го нахрани, грижи се добре за него. Много ни беше страх да не се стресира, когато Мишо се разболя, в началото криехме от него, но го прие добре, не се уплаши, не се прекърши. Никога не е злоупотребил да не отиде на училище, да каже, че има болен брат.

– От какво имате нужда в момента?
– От всичко, свързано с Мишо. Например памперси, хигиенни принадлежности, хранителни добавки, медикаменти за подсилване на имунната система. Целият ни живот и необходимост се върти около Мишо. Не бих отказала каквато и да е помощ в името на здравето на детето ми.

Ако желаете да помогнете на Михаил, банковата сметка за набиране на средства е:

Райфайзенбанк
BG48RZBB91551022990017 – в лева
Михаил Янакиев Гайдаджиев

Люба Момчилова