Заловиха втория заподозрян за атентата в Бостън

2
Добави коментар
netbeui
netbeui

Полицията е заловила втория заподозрян за взривовете в Бостън, предаде Bloomberg. 19-годишният Джохар Царнаев се е укривал в лодка зад къща в предградието на Бостън – Уотъртаун. Той е закаран в болница, заради огнестрелна рана, получена вчера, когато беше убит 26-годишният му брат Тамерлан Царнаев.

„Ловът свърши. Търсенето приключи. Край на терора“, написа бостънското полицейско управление в акаунта си в Twitter. „Справедливостта възтържествува. Заподозреният е задържан“, пише още там.

До заваляване на Джохар се е стигнало благодарение на сигнал от жител на Уотъртаун, който е видял кръв близо до лодката и е подал сигнал в полицията. Властите са проучили мястото по въздух и с помощта на термокамера са потвърдили, че Джохар Царнаев се укрива там. Преди финалния щурм силите на реда са водели преговори със заподозрения да се предаде. Той обаче е оказал съпротива. Има данни, че е бил облечен с жилетка, натъпкана с експлозиви. Полицията е използвала шумови гранати и сълзотворен газ, за да дезориентира Джохар.

Експертите смятат, че бомбите, които избухнаха в понеделник по време на маратона в Бостън, са самоделни и сравнително примитивни. Братята, произхождащи от руската република Чечения, са имали статут на постоянно пребиваващи в САЩ, където са живели от няколко години. Те са пристигнали в страната през 2001 г., като има данни, че преди това са живеели в Киргизстан.

Междувременно BBC информира, че през 2011 година по-големият брат Тамерлан Царнаев е бил разпитван от ФБР по искане на чуждестранно правителство. Това твърди източник от американските служби. От ФБР са извършили проверка, тъй като е имало опасения, че Царнаев има „екстремистки връзки“. По време на проверката не е било установено нищо нередно. Не е ясно коя държава е поискала проверката, но се предполага, че става въпрос за Русия. Майката на двамата дори е споделила, че от няколко години ФБР е във връзка със синовете й, но не се дават повече подробности.

Етикети:

Бостън | бомбен атентат в Бостън