Да изчистим България за един ден!

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Доброволците в кампанията „Да изчистим България за един ден” тази година са по-активни от 2012-а. Миналата година в голямото чистене се включиха малко повече от 323 000 организирани доброволци, а към 16 часа, още преди всички области да са дали своята статистика, те са вече 358 539.

Към този час официални данни от МОСВ показват, че в цялата страна са извозени близо 10 000 тона отпадъци. От тях само в София вече са транспортирани до сметища 500 тона.

Най-голямо количество отпадъци са събрани в областите: Пловдивска (1426 тона), Софийска (1 346 тона) и Варненска (980 тона). Местата с най-малко боклук са: Смолян (46 тона) и Монтана (155 тона).

Близо 7000 служители на горски стопанства и природни паркове, заедно с доброволци, изчистиха приблизително 300 тона боклук. От тях само от парк Витоша са изнесени 40 тона, а там чистиха 500 доброволци. Миналата година от горите общо бяха изчистени 500 тона боклук – т.е. отпадъците по тези места са намалели.

Минути след 12 часа броят на участниците в кампанията „Да изчистим България за един ден“ достигна близо 270 000 души. Най-активни към този час са във Враца.

Само час след началото на акцията край язовир „Искър”, който снабдява софиянци с питейна вода, бяха събрани повече от 100 чувала отпадъци. На това място боклукът се събира разделно, а амбицията на организаторите е догодина тази практика да се приложи на повече места.

Красимир Живков, който е областен управител на най-голямата област в България – София, призова повече хора да се включат в инициативата, не само заради наградата, която bTV предвижда за първенците, но заради дълга към природата.

Десетки чували със стоителни и битови отпадъци бяха събрани в Природен парк „Витоша”, където вече по традиция чисти екипът на bTV Media Group. „Радваме се, че пак можем да почистим. Отново обаче сме изненадани какви неща са изхвърлени сред природата,” коментира директорът на „Новини и актуални предавания” в bTV Люба Ризова.

40 ученици от Каварна почистиха местността Болата край нос Калиакра. Те се учудиха от огромния брой бутилки, фасове и дори автомобилни гуми, които намериха в залива, известен като един от стоте най-красиви в света.

Доброволците, които почистиха парка „Росенец” край Бургас, решиха, че инициативата ще премине по-успешно, ако се превърне в забавление. Затова успоредно с полезната работа по почистването, те се отдадоха и на танци под звуците на музика.

Към 10:30 часа близо 145 000 души участват в голямото чистене.

Звездите от „Комиците” и водещият Росен Петров заедно с доброволци се заловиха с боклука в Симеоново. Към тях се присъединиха актрисите Радина Кърджилова и Деси Бакърджиева. Намерените отпадъци веднага развихриха вдъхновението на актьорите, които разиграха няколко етюда сред вече чистата природа.

Неохраняемата пясъчна ивица край Северния плаж в Бургас пък се радва на грижите на ученици от града. Децата са впечатлени от огромното количество пластмасови чаши и бутилки, които успяха да събедат за по-малко от час. По данни на общината при първото почистване на пясъка през 2012 г. са събрани близо 400 тона отпадъци.

Към 10:00 часа най-мащабно е почистването в област Пловдив, където в кампанията са се включили повече от 13 000 души. Повече от 12 000 граждани на Добрич почистват природата в областта, над 6000 са участниците в Силистра, 3000 – в Кюстендил, 1 600 – в Габрово, 740 в Пазарджик и 111 в Ловеч.

Популярни лица от ефира на bTV и студенти от Висшето училище по застраховане и финанси събират боклуците в района на Драгалевския манастир.

„Това, което се мърси 365 дни, няма как да се почисти за един ден,” коментира новинарят Мариана Векилска.

Водещите на предаването „Лице в лице” Цветанка Ризова и Димитър Цонев подчертаха, че по-важно е да не цапаме през цялата година.

Най-мащабната доброволческа кампания у нас тази година ще обхване над 2000 замърсени зони, отново ще се проведе с помощта на гражданите, партньори от държавната, областната и общинската администрация, бизнеса, медиите и НПО сектора.

За първи път тази година bTV ще отличи с награди областите с най-голям принос за опазване на природата от замърсяване с битови отпадъци. За отличниците bTV ще изработи и излъчи безвъзмездно специални ТВ клипове. В тях те ще могат да популяризират красотата на природата за своя регион, както и приноса и заслугата на гражданите за опазването им.

Традиционно, в акцията ще се включат популярни българи и обичани лица от екрана. Те ще чистят заедно със стотиците хиляди доброволци в цялата страна и ще помагат на различни региони в страната да спечелят специалната награда. Кой къде ще чисти прочетете ТУК.

Как да се включим в кампанията:

∙ Всичко за кампанията – www.daizchistim.bg

∙ Кои са маркираните замърсени зони и къде са пунктовете за раздаване на чували и ръкавици – вижте на специалната карта.

∙ За контакт с Националния доброволчески информационен център на кампанията – 0 700 112 05. На 20 април ще работи през целия ден.

Стотици снимки и видеоматериали от чистенето ни изпратиха потребители в рубриката „Аз, репортерът”. Може да ги разгледате в галерията тук.