Изстреляха в Космоса мишки, гущери, охлюви

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Гущер гекон е сред излетелите в Космоса.

Руският научен спътник „Бион-М“ излетя в Космоса с няколко десетки мишки, гущери и охлюви на борда вчера в 13,09 ч българско време, съобщи ИТАР-ТАСС.

Целта на експеримента е да се установи какви изменения ще протекат при животните на генетично ниво по време на продължителен полет. Изстреляни са 45 мишки, 15 гекона, 20 охлюва и риби. Всеки вид животни е изолиран от другите в отделни участъци.

Основен обект на изследване ще бъдат мишките, при които възникнали вътрешни конфликти. Едно денонощие преди старта “мишият екипаж” трябвало да бъде частично заменен заради гибелта на един от гризачите. В групата били включени само самци, между тях възникнал конфликт и едно от животните загинало. Това наложило смяната на три екземпляра.

„За мишките 30 дни е един голям период в жизнения им цикъл, така че ще можем да наблюдаваме дългосрочните последствия от него на всякакви нива“, заяви научният ръководител на проекта Владимир Сичов. Спътникът „Бион-М“ ще пребивава в орбита около месец, след това ще се завърне на Земята с научните резултати.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти