Semenata.com – полезна информация за семената и сортови семена, онлайн магазин за поръчка на семена

0
Добави коментар
sdeath
sdeath

Сеитбата е едно от най-важните агротехнически мероприятия.

           Машините, които се използват при сеитбата се наричат редосеялки. Съобразно културата се изисква нагласянето на редосеялката на определени междуредови разстояния, брой растения в декар и норма на засяване.

АГРОТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ

–       Междуредово разстояние за зърнени култури с анкерни ботуши.

Сее се на разстояние 7- 12.5 см. Ако сеялката е с дискови ботуши сее се на разстояние между редовете от 12.5 – 15 см. За окопните култури 70 см., захарно цвекло 45 см. Допуска се отклонение в количеството семена между отделните ботуши до 3%.

–       Посевна норма:

За зърнено-житни – 20-30 кг/дка.; за соя, фасул, грах – 8-12 кг/дка.; за царевица, слънчоглед, захарно цвекло – 1-3 кг/дка.

–       Дълбочина на сеитбата:

За зърнени култури от 2-6 см.

За царевица, слънчоглед, соя, фасул от 4-6 см.

За захарно цвекло, люцерна 2-3 см.

Допуска се отклонение в дълбочината до 10%. Профила на засятата площ да бъде равен с отклонение до 15%. При окопните сеялки се допуска отклонение в ширината на стиковото междуредие до 4-5 см. В равномерността на разпределението на семената надлъжно по реда се допуска отклонение от зададеното разстояние + / – 20% като най- малко 80% от семената попадат в този интервал. Комплектуване на сеитбените агрегати – трактор + редосеялка. … Read more →