Ицо Хазарта: Няма да пеем на митинги 1 3109

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

С ИЦО ХАЗАРТА, фронтмен на  “Ъпсурт”, разговаря СОНЯ СПАСОВА 

– Ицо, успя ли да свикнеш с бомбето и лъскавите дрехи на сцената на “Денсинг старс” или все пак размъкнатите дънки са по-удобни?

– Бомбето не ми беше много удобно, а дрехите бяха едно от нещата, от които най-много се срамувах в “Денсинг старс”. След като ме изумиха с предложението да се включа в шоуто, влязох в интернет, за да проверя за какво става дума. И видях клип, в който танцуваше един мъж с жълт костюм, изрязан точно на корема и гърдите. (Показва и се смее.) Добре, че не ми дадоха да облека такова нещо. Но пък истинска загадка остана за мен любовта към мънистата в това шоу…

– След като отпадна от “Денсинг старс” в петък, мнозина твои фенове заподозряха, че вотът е манипулиран. Ти как мислиш?

– Истинска кървава драма. И аз четох какво се пише във фейсбук, видях хора в залата, които плачеха… Това усещане не може никой да ти го вземе. Когато си тръгвахме, казах на Ади (дъщеричката му Аделина, която беше в залата, за да го подкрепи – б.р.) – ето, това е чувството на загубата, а като ти се случи още няколко пъти в живота, започваш да се хилиш като олигофрен и да не ти пука. Истината е, че ако на 20 февруари, преди 2 месеца, някой ми беше казал, че ще участвам в “Денсинг старс”, много щях да му се подигравам.

– Кое те накара да приемеш?

– Предложиха ми много добри условия.

– В петък Ади може би щеше да набие Алфредо Торес, защото ти даваше най-ниските оценки?

– Тя искаше да му обясни, че един истински мъж никога не си върти ханша, но много се притесни. А истината е, че на него, а и на другите в журито, аз можех да отговарям по съвсем различен начин. Не знам дали те бяха разбрали риска, който поемат, като ми даваха такива оценки в предаване на живо. Но съм сигурен, че и аз допринесох за забавата в шоуто. Иначе нямаше да ме оставят там 6 седмици.

– Успя ли да забравиш стъпките на валса и румбата вече?

– Румбата още не, защото я танцувах по-скоро, но валсът вече е история. Аз не си правя илюзии. Хората гласуваха за мен, не защото съм добър танцьор, а заради това какъв човек съм и защото познават песните на “Ъпсурт”.

– Кое беше по-трудно – да се справиш с поддръжките в танца или да не се разсмееш на сцената?

– Да се разсмея? Така е изглеждало, но беше от притеснение. Аз спортувам от години, но го правя по час и половина на ден, а тренировките с Лили (партньорката му в “Денсинг старс” – б.р.) бяха поне по 3 часа, 6 дни в седмицата. А за предстоящия тур по хип-хоп, който е другата седмица, хвърлихме най-много усилия. Но, ето…

– Може да включите танца в някой клип на “Ъпсурт”.

– Може и да не го включим…

– А има ли шанс да те гледаме в сериал? Един друг рапър – Бобо, вече се включи в “Революция Z” по Би Ти Ви.

– По ирония на съдбата Среброто (Александър Сано, който нашумя именно като Среброто от бившата група “Мангасарян” – б.р.) на два пъти взема роли, за които са ме канили и мен. Във филма “Тилт” трябваше да играя аз, но точно тогава влязох във “ВИП брадър”. След това ми се обадиха за “Под прикритие” и даже ми пратиха сценария за ролята на мафиота Косъма. Но на мен ми стана гадно, че се казва така. А и от екипа не ми казаха за коя телевизия става дума. И аз отказах. Но пък пак Среброто прие.

– Все пак как се виждаш в ролята на мафиот?

– Мафиот? Всичко зависи от качеството на продукцията, а не от ролята.

– Предстоят избори. Има ли нещо, което да те ангажира в политиката? Колегата ти Светльо Витков направи партия и ще се яви на изборите.

– Нашият бизнес е от малкото, които бележат възход в последните години. И тази година мисля, че няма да пеем на политически митинги. Защо да ме е яд на тези пари и да ги мисля, след като пак мога да ги изкарам, като пея с кеф по други събития?! Иначе съм осъзнал, че политиката иска реална работа, а не просто седене на маса и говорене – как може, ама защо така… Много ми е негативно отношението към тройната коалиция и по-специално към БСП. При тяхното управление винаги се стига до третиране на хората като пълни глупаци. Първо преди 20 г. беше номерът с пирамидите, а откраднаха парите. После – преди 10 години – юруш на кредитите и сега пак ще трябва да плащаме. Не съм съгласен с две неща. Едното е позицията на БСП за строежа на АЕЦ “Белене”. Мизерията, която ще причини това, ще тегне на нашите деца. Другото е онзи прословут язовир “Цанков камък”, който глътна над 1 млрд. лева. Поинтересувах се, прочетох за какво време се очаква да се изплати това нещо. И без да съм Нобелов лауреат по икономика, смятам, че с тези същите пари би могло да се построи магистрала “Хемус”, без която Северна България умира. За мен магистралите не трябва да са приоритет само на един политик или да ги свързваме само с Бойко Борисов. Това трябва да е обща посока, за която да се работи с години и от всички. Заради моята работа пътувам доста, имам навъртени над 600 000 км за 11 г. Преди време ходихме до Вършец. Преди около 80 години това е бил един от топ курортите в Европа. Има страхотна минерална вода, каквато има още само в Аржентина. Но ето, не може да се стигне дотам – няма табели, няма пътища. Във Враца се въртяхме, въртяхме, накрая отиваме при полицая, той ми обяснява посоката и казва – ти си шестият днес, който ме пита. Ето, уникално място в България, но без късмет. И пак се връщам на онази тема, че трябват хубави пътища, но и да се мисли…

– Ти би ли протестирал на улицата?

– На мен силата ми е другаде, без да ходя на протести.

– Кога за последно се почувства като “стрида в маршрутката” и беше “сам в държаватата на проститутките”, както пеете в “Колега” на “Ъпсурт”?

– О, в маршуртка не съм се возил никога (Смее се).  Но обичам да ходя пеша. Точно в това време от годината е рай. Запомнил съм, че на 19 април обикновено кестените пред хотел “Шератон” са цъфнали. Тази година за съжаление още не съм успял да отида дотам, за да видя.

 – Планинар ли си?

– Обичам планината, но нямам време за дълги преходи. Преди време ходихме с Буч, Венци, Дичо и още няколко приятели, и Жени (приятелката му – б.р.) беше с нас, на Рибните езера в Рила, които са на над 2000 м височина. Помня, че беше на 2 юни, в София беше 35 градуса. Качихме се горе – милиарди минзухари, които умират вечер, а сутрин се раждат наново. И петна от сняг останали тук там, защото през нощта беше под нулата. Вдигнахме палатки, запалихме огън, ама нали се сещаш как гори този огън… Накрая до коленете бяхме заровени във въглените, за да се стоплим. Но пък беше чудно…

– Вие с “Ъпсурт” експериментирахте с реклама в песните си, а сега от сериалите преливат чипсове и вафли. Дразни ли те това?

– Ние направихме рекламната песен през 2005 г. и смятам, че е най-успешният такъв проект и до сега. В един момент обаче усетихме, че самите ние не го искаме вече. След като има толкова хора, които са готови да дадат пари, за да те видят в дискотеката или да те извикат на сватбата си. Вече можем да си позволим да правим нещата, както са ни на сърце. А не да се съобразяваме с тези, които са ни дали “Х” пари, за да възпеем продукта им. Но, спонсорства не отказваме!

– Напоследък като че ли има бум на рапърите. Това ли е новата мода в музиката?

– В момента хип-хопът е №1 по слушаемост. Нещо логично, което се е случило на много места по света, докато в България май просто поизчакахме… И сега мнозина се учудват, че цял свят не е започнал да слуша чалга, ами напротив – и в България се е прослушало хип-хоп, както е навсякъде. Радвам се, че има и други като нас, които правят авторска музика. Дори и сега да изглеждат малко наивни, има и талантливи сред тях, и ще направят хубави неща по-натам.

– Чувала съм, че в рода ти е имало хора, които са познавали Христо Ботев. Така ли е?

 – Да, има една история, че един от прадядовците в рода на майка ми е видял Ботев отблизо. Разказвали са ми, че този прадядо го чул да казва – “Стреляйте на мсо, не стреляйте нахалост, че ни е малко джепането и гледайте да не се изтрепете един друг!”.

– Ти помниш ли някое негово стихотворение наизуст?

– Преди време четохме с Ади “Обесването на Васил Левски”. Опитах се да  обясня… Но се оказа, че просто не можах да го прочета. Нещо ме сряза в гърлото. Днес ние не можем да осъзнаем що за хора са били онези, които са си дали живота за свободата. Такова ни е образованието и така се учи за тях, че като ти кажат Христо Ботев – ти винаги се сещаш за някоя гадна учителка по литература.

– Имаш две дъщери. Трудно ли се живее в женско царство?

 – Имам даже и шарпей, който е женски.

– Кое е по-гадното – че трябва да купуваш много дрехи или че няма с кого да обсъдиш мачовете?

– Не, просто никога не можеш да ги надговориш. А като се има предвид аз какво работя, не очаквах, че това ще ме сполети в собствения ми дом. Да се отбележи, че го казвам с голяма любов!

– Видяхме, че водиш Лора на детска градина, а правиш ли  прически?

– А, не! Аз един бушон не мога да сменя вкъщи. Но пък готвя, и то много хубаво. Макар че Жени твърди, че след това сякаш е избухнала бомба в кухнята.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти