Григор Димитров с поредно рекордно класиране, вече е №28 в света

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Най-добрият български тенисист Григор Димитров вече официално дебютира в топ 30 на световната ранглиста, след като отбеляза скок с 6 позиции и от днес вече се намира под рекордния в досегашната му кариера номер 28 в света.

Това стана факт, благодарение на страхотното представяне на Гришо на Мастърса в Монте Карло, където той откри сезона на клей, като за него това бе и първо участие в Монако.

На кортовете в Княжеството 21-годишният талант за пореден път пренаписа историята на родния тенис, превръщайки се в първия българин, достигал до четвъртфинал на турнир от подобен ранг, а това се случи, след три поредни победи – над Ксавие Малис, Янко Типсаревич и Флориан Майер, преди осемкратният шампион Рафаел Наддал да спре похода на Григор.

С влизането си в топ 30 пък Димитров почти сигурно си гарантира и попадане сред поставените тенисисти в схемата на втория турнир от Големия шлем през този сезон – „Ролан Гарос“, което ще му позволи да играе с по-лесни съперници на старта в Париж.

През тази седмица Григор Димитров ще се пусне на силния турнир в Барселона, където е поставен под номер 14, а първият му съперник ще бъде победителят от испанското дерби между бившия номер 5 в света Томи Робредо и преминалия през квалификациите Марк Лопес. Мачът е в сряда, а точният час ще стане ясен във вторник вечерта, когато организаторите публикуват програмата за деня.

Втора ракета на България при мъжете остава Александър Лазов, който се изкачва също се изкачва с 6 позиции до рекордното в досегашната му кариера 480-то място. Третата ни ракета – Димитър Кузманов губи четири места и вече е 579-и.

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова остава без промяна и през тази седмица, запазвайки 53-ата си позиция в ранглистата на WTA.

Днес Цвети излиза за първия си мач на турнира в Маракеш (Мароко), където нейна съперничка ще бъде представителката на Люксенбург Манди Минела. Срещата е трета в програмата на Централния корт в Маракеш и се очаква да започне след 17:00 часа българско време.

Срещу Минела, 25-годишната пловдивчанка ще се опита да сложи край на черната серия от 8 поредни загуби, които тя записа от началото на годината.

Втора ракета на България при жените остава Диа Евтимова, която се смъква с четири позиции до номер 254, а третата ни ракета Елица Костова запазва 257-ото си място. В топ 300 е и Александрина Найденова, която отбелязва минимален спад с една позиция до №284. Рекордни класирания през тази седмица бележат две родни тенисистки – Борислава Ботушарова и Ани Вангелова.

В топ 10 при мъжете голямата новина през тази седмица е завръщането на Роджър Федерер под номер 2 в ранглистата на ATP, измествайки оттам Анди Мъри. Лидер продължава да е Новак Джокович, четвърти е Давид Ферер, а топ допълва Рафаел Надал.

Сред 10-те най-добри при дамите няма никакви промени. Първа е Серина Уилямс, следвана от Мария Шарапова и Виктория Азаренка, а в топ 5 са още Агнешка Радванска и На Ли.