Запек при декоративен заек

1
Добави коментар

Наближава настъпването на пролетта, а с нея и поредната смяна на зимната козина на Вашия декоративен заек. В същност зайците сменят козината си четири пъти годишно за разлика от котките и кучетата, при които има само два пъти, което означава на всеки три месеца, но именно тази смяна е една от най-важните. Зимната козина е по-гъста и по-дълга, отколкото за всеки друг сезон.

Освен неприятния факт, че из целия Ви дом могат да бъдат намерени косми от домашната животинка, сменянето на козината може да доведе до някои негативни последици за Вашия заек. Какво имам предвид. Предполагам сте забелязали навикът на малкия ушатко постоянно да се почиства и къпе. Ами представете си къде отива всичката паднала козина, когато заекът прокара езиче по телцето си. Ако зайчето принадлежи към по-пухкава и рошава порода, има опасност при поглъщането на космите, те да се отложат на изхода. Получава се нещо подобно на тапа, което предизвиква сериозен запек на Вашия малък приятел. Това е съпроводено и с неприятн болки за декоративния заек.

Какво може да направите?

Ако забележите, че в обособената тоалетна или съответно клетката няма никакви изпражнения, зайчето е унило и раздразнително и няма апетит, то е необходимо да вземете колкото се може по-бързо мерки, за да спестите болежките на Вашия домашен любимец. По принцип запекът не е фатален. Зайчето би могло да живее с този проблем седмици или дори повече в някои отделни случаи, но ако не се пристъпи към лечение би могло да се стигне и до смърт. Всичко е придружено с големи мъки за малкия пухчо. За това отидете до някоя ветеринарна клиника и попитайте за лекарството “Родиколан”. Това е хранителна добавка за гризачи, която подпомага храносмилателната система и дейността на червата. В състава на лекарството влизат множество масла, които по никакъв начин не биха навредили на декоративния заек, дори и при предозиране. И все пак следете предписанието, описано на опаковката. Необходимата доза за мини заек е по 5-6 капки три пъти дневно, но при по-тежки случаи е добре да дадете и малко по-голямо количество. Най-добрият вариант да дадете на ушаткото необходимата му доза е като вземете спринцовка без игла и я напълните с желаното количество и наведнъж го сипете в устата на животинката, тъй като ако използвате капкомер има възможност заекът да се възпротиви. Има вероятност да срещнете затруднение с намирането на хранителната добавка, за това я потърсете в някоя по-голяма ветеринарна клиника.

Ако все пак не намерите „Родиколан“ никъде, то и зехтин може да Ви свърши работа. Количеството е същото – по 5-6 капки от три до четири пъти дневно. Резултатите няма да закъснеят.

Трябва да се обърне сериозно внимание, ако тези препоръки не свършат работа. В такъв случай е необходимо да заведете декоративния заек спешно при ветеринар. Там ще му бъде извършена клизма или в отделни случаи операция.

За предотвратяване на такива ситуации е необходимо да давате на мини заека редовно сено в големи количества. Също така гранулираната храна трябва да е специално предназначена за зайци и с високо съдържание на фибри, които подпомагат чревната перисталтика. В зоомагазините можете да намерите както вносни, така и български храни за декоративен заек. Добре оглеждайте описанието на опаковките и взимайте само храни с високо съдържание на влакнини! По този начин ушатият гризач няма да има никакви чревни проблеми.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: