Идеи за вкусни пролетни супи

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

През пролетта на човек му се иска да хапне нещо зелено, тъй като организмът си иска своето – след липсата на витамини през зимата имунната система има нужда от укрепване. А най-добре това може да стане с вкусни и здравословни зелени супи.

През пролетта една от най-популярните супи е спаначената. За приготвянето й са необходими 500 грама спанак, 1 чаша ориз, 1 глава лук, 1 яйце, половин кофичка кисело мляко, сол на вкус.

Спанакът се изчиства от дръжките и от повехналите части, измива се и се попарва, след което се нарязва на ситно. Запържва се до прозрачно лукът и се смесва със спанака. Поръсва се със сол на вкус и се добавят 5 чаши вряла вода.

След като поври около три-четири минути, се добавя оризът и когато той стане мек, супата се застройва с киселото мляко и яйцето. След това супата веднага се сваля от котлона, за да не се пресече яйцето.

Актуална през пролетния сезон е и супата от коприва. Необходими са 200 грама коприва, 1 супена лъжица брашно, 3 супени лъжици зехтин или олио, настъргано сирене на вкус.

Копривата се попарва, нарязва се и след това се слага да се вари около 10 минути в половин литър вода. Добавя се запърженото в олиото брашно и се долива с още две чаши вода. Вари се пет минути и при сервиране се допълва със сирене по вкус.

Агнешката супа е подходяща за пролетта. В съчетание със спанак агнешкото месо разкрива изцяло вкуса си. За да приготвите супа от агнешко месо и спанак, са ви необходими 500 грама агнешко месо, 200 грама спанак, 2 стръка зелен лук, 1 яйце, 1 чаша ориз, сол, магданоз, една чаена лъжичка червен пипер, половин кофичка кисело мляко.

Месото се нарязва на дребно, запържва се и се добавя спанакът, който предварително е нарязан. Добавя се и лукът, нарязан на ситно. След като всички съставки се пържат около четири-пет минути на бавен огън, се добавя размитият в малко вода червен пипер.

Долива се с половин литър вряла вода. Добавя се оризът и когато е омекнал, супата се застройва с яйцето и киселото мляко и се поръсва с магданоза.