Касапница и еротика в „Спартак“

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Третият сезон на поредицата за тракиеца Спартак, изкоренил завинаги илюзията за безсмъртие и могъщество от съзнанието на римляните, приключи в САЩ на 12 април. Българското HBO дава картбланш за включване във „Войната на обречените” всеки петък до края на месеца от 22,05 ч. Финалът, както подсказва и заглавието, не бяга от историческата реалност в името на комерсиалния успех.„Всъщност проблемът с края е малко като с потъването на „Титаник” ­ знаем, че е потънал, но филмът на Джеймс Камерън пак успя да направи стотици милиони в боксофиса. В нашия случай е същото ­ не става въпрос и за победата на римляните, а за това как се е стигнало дотам. Човешката история зад фактите. Най­ хубавото в историята за Спартак е, че е документирана само през призмата на римляните, а от артистична гледна точка не се знае нищо за робите, пише „Монитор“.

Няма отговори на въпроса „Защо?”. И ние залагаме точно на това”, разказва създателят Стивън С. Де Найт. За три години от старта си в ефира на Starz екшъна се размина с номинации за „Еми” и „Златен глобус”, но се превърна в наръчник за визуални ефекти в баталните сцени. Подвизите на Спартак бяха излъчени в общо 150 страни, а качествата му на стратег и лидер приковаваха средно по 6 милиона души на седмица пред малкия екран.

Сринал легионите на легат Клавдий Глабер, основния виновник за поробването и смъртта на жена му, Спартак и хората му имат нов приоритет – да намерят място, където да презимуват незабелязани от врага. Бройката на бунтовниците расте с часове и от окъсано племе гладиатори те осъмват във формата на добре стикована машина за убийства. Превзетите имения на аристократи вече са крайно оскъден терен за обучение и отдих и те решават да присвоят цял град за нуждите на каузата си. За по-малко от денонощие обсебват Синуеса, а малкото оцелели римляни са сведени до статута на домашни любимци или на информатори мъченици. За да се справи с разрастващото се нашествие, Сенатът прибягва до отчаяна мярка – отваря лидерски позиции пред пълководеца Марк Крас, който в комплект с Гай Юлий Цезар обръща хода на събитията в полза на империята.

Новобранецът Лиам Макинтайър наследи препаската и меча на Спартак след смъртта на Анди Уитфийлд. Австралиецът, с чиято харизма проходи пилотният сезон „Кръв и пясък”, почина от рядка форма на лимфома година и половина след поставянето на диагнозата. „Тежко е. В началото ми се щеше да ме беше подминал шансът за тази роля. Но от друга страна, е отговорност, привилегия и чест, за които дори не съм мечтал”, споделя Макинтайър пред „Хъфингтън Поуст”. Преди да попадне в каста на поредицата, той играе на парче във военния „Пасифик” и в сапунката „Съседи”.