Какво (не) знаем за къдравото зеле

30
Добави коментар

Какво (не) знаем за къдравото зеле

Популярността на къдравото зеле не е учудваща, предвид здравословните му ползи. То е с ниско калорийно съдържание, но с високо на фибри и нула мазнини. Една порция къдраво зеле се равнява на 36 калории и 5 грама фибри, което го прави и изключително подходящо за консумация при спазването на диета или при храносмилателни проблеми.

Къдравото зеле е богато и на витамини, фолиева киселина, магнезий и желязо. Съдържанието на желязо в него е повече, отколкото в говеждото месо. Желязото е от съществено значение за доброто здраве на организма. То играе важна роля за образуването на хемоглобин и ензими, транспортиращи кислорода до различни части на тялото, клетъчния растеж, правилното функциониране на черния дроб и пр.

Високото съдържание на витамин К в къдравото зеле предпазва от развитието на туморни образувания и предотвратява съсирването на кръвта.

Къдравото зеле има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Подобрява работата на сърдечносъдовата система и намалява нивата на лошия холестерола.

Консумацията му е подходяща и за детоксикиране на организма и подобряване функцията на черния дроб.

по материали на puls.bg

Коментари