Ахименес

29
Добави коментар
maritime
maritime

 

Achimenes hybridum

Цъфти обилно и продължително през цялата пролет и лято. Отглежда се предимно като стайно растение, но ако се осигурят подходящи условия – защита от жаркото следобедно слънце и постоянно влажна почва, вирее добре и на балкона.

Как изглежда – Височината на растението е около 30 см. Листата му приличат на листата на копривата, те са в светлозелено до тъмнокафяво. Цветовете в зависимост от сорта са с различни размери – от 3 до 7 см в диаметър, червени, розови, сини, виолетови, бели и дори жълти.

 

Грижи

Имат зимен период на покой от ноември до февруари. В края на септември намалете поливането и постепенно съвсем  го прекратете. След като стъблата увехнат и изсъхнат, приберете саксията на сухо и прохладно място (около 14°С). През февруари се внасят в топло помещение и скоро се показват новите стъбълца. Тогава трябва да го прехвърлите в по-голям съд, като внимавате да не разрушите земната маса. Засипете стъблата с пръст до втората  двойка листа. Почвата за ахименесите трябва да е  лека, съставена от листовка, градинска пръст и пясък в съотношение 6:3:2. Растението обича светлината, но без обедно слънце. Поливайте го обилно, без обаче да  преовлажнявате почвата. Нормалната въздушна влажност в стаите е добра за ахименеса. Подхранвайте веднъж месечно с торове за  цъфтящи растения. Размножението става с отделяне на клубенчета и  чрез вкореняване на връхни резници във вода или  направо в почвата.