Бомба вдигна във въздуха френското посолство

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Бомба срещу френското посолство в Триполи рани двама охранители и разруши част от сградата на дипломатическата мисия, както и съседни здания. Взривът разтърси либийската столица във вторник рано сутринта. Двуетажният дипломатически комплекс се намира в луксозния и спокоен жилищен квартал „Гаргареш”.

Експлозията е унищожила напълно частта от посолството, която приема посетители, както и части от съседните жилищни сгради и паркираните наблизо коли.

Бомбата най-вероятно е била поставена в автомобил, а при експлозията са били ранени двама френски охранители, единият от които е в тежко състояние. Леки наранявания са получили и няколко граждани, намирали се в близост до експлозията.

Френският външен министър Лоран Фабиюс нарече атаката „отблъскващ акт“, а президентът Франсоа Оланд призова либийските власти да действат незабавно за разнищването на тази „неприемлива атака”.

„Франция очаква от либийските власти всичко да бъде изяснено относно неприемливия акт, за да бъдат разкрити авторите и те да бъдат изправени пред правосъдието. Чрез Франция терористичния акт цели всички страни от международната общност, които са се ангажирали в борбата срещу тероризма“, се казва още в комюникето на френския държавен глава.

Дипломатически мисии в Либия са били атакувани и преди, като най-сериозното нападение беше това срещу американското консулство в Бенгази през септември миналата година, когато загинаха посланикът Кристофър Стивънс и още трима души. Случилото се обаче е първата голяма атака срещу чуждестранно посолство в Триполи.