Пак продават “Кремиковци”

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

Гордостта на българската металургия -“Кремиковци”, ще се продава за четвърти път за последните 14 години. Софийската фирма “Крис мит”, част от която са и бивши шефове в завода, е поискала от Комисията за защита на конкуренцията да им разреши да се откупят. Вече тръгнаха слухове, че бившият собственик Валентин Захариев ще се върне на бял кон. Сега три компании притежават основната производствена площадка – “Елтрейд къмпани”, “Надин металс трейд” и “Валпет консулт”. Те купиха активите през 2011 година за 316 млн. лева. От 1999 г. “Кремиковци” беше препродаван 3 пъти, като общата стойност на сделките е 368 млн. долара.

“Крис мит” е малка неизвестна компания с 5000 лева капитал, съобщава “Преса”. Активите й за 2011 година са едва 67 000 лева, приходите – 7 000 лева. Фирмата е осонвана през 1996 година, с едноличен собственик Кристиян Младенов.

В момента той е управител и държи 76% от акциите. От другите притежатели на дялове най-любопното е името на Петър Лещаров, който е бил в управата на дружества на Валентин Захариев.

Лещаров е бил работил за “Интер пайп”, “Фин тех инженеринг” и “Горубсо- Мадан”. Това подхранва спекулациите, че Захариев ще се върне на бял кон в ковбината.

Друг от собствениците в “Крис мит” е Емил Димитров, бивш главен енергетик в комбината.

От лятото на 2011 година сегашните акционери на “Кремиковци” започнаха ударно рязане на скрап и продажба на старо оборудване. Само за 201 г. консорциумът отчете 151, 4 млн. лева приходи.

Готви се рестарт на част от производствените мощности в “Кремиковци”. Румънска консултантска компания анализира възможностите за възстановяване работата на електропещта, на линията за непрекъснато разливане на стомана и на цеха за студено валцуване. /БЛИЦ