Майката на Лара Банева разказа за плена на дъщеря си

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

10-годишната Лара Банева – дъщерята на Евелин Банев-Брендо, е прекарала 47-те дни в плен в относително добри условия, разказа майка й Моника Добринова в интервю за в. „24 часа”. Похитителите казали на детето, че са там, за да я пазят. Те й разрешавали дори да рисува и да гледа телевизия, с изключение на новините.

Първото нещо, което Лара казала на майка си, след като се срещнали отново, било „Мамо, обичам те!”.

„Като отидох да я взема от районното управление, тя изглеждаше перфектно. Беше облечена по същия начин, както в деня, когато изчезна. Аз дори мога да кажа, че не очаквах тя да бъде толкова добре”, разказва Добринова. „Когато я видях, просто не можех да повярвам. Не го очаквах. Знаех, че тя е много силна. Но все пак изобщо не очаквах така да се е съхранила. Всичките ми мисли и притеснения бяха насочени към това как тя ще преживее този кошмар. Затова, като я видях, че е добре и дори ми се усмихна, вече наистина се успокоих.”

Добринова призна, че не може да сподели всички подробности около отвличането, които са й известни, за да не попречи на разследването. Тя обаче с облекчение сподели, че с детето са се държали добре.

„Изобщо не са се карали, даже са измисляли различни истории, че всъщност те я пазят. Аз смятам, че те са знаели от самото начало, че ще я държат дълго, и са измислили тази стратегия”, обяснява майката, която има и 17-годишна дъщеря Александра. „Причината е, че когато става дума за толкова малко дете, те са си дали сметка, че не могат дълго да я държат в лошо психическо състояние, което след това се отразява и на физическото. Знаели са, че повече от десетина дни не могат да я държат, ако се чувства зле, защото може да стане нещо. Тя дори е гледала телевизия, разказа ми, че следи всички предавания. Занесли са й и блокче за рисуване.”

Лара е била пазена от маскиран мъж, който никога не разкрил лицето си. Добринова обясни, че в началото похитителите са искали много по-висок откуп – 10 млн. евро, но впоследствие се съгласили на сумата от 500 000 евро.

Майката е категорична, че в скоро време няма да праща дъщеря си на училище. „До края на учебната година остава един месец и искам тя да бъде с мен и семейството ни, за да съм сигурна, че наистина ще е добре. Ще направим консултация и с психолог, разбира се. Но най-важното е сега да сме заедно. Искам да я заведа на някое много тихо и спокойно място”, каза тя пред изданието.