ДДС-то върху лекарствата било скрита кражба на здравни вноски

12
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

ДДС върху лекарствата е скрита кражба на здравни вноски от страна на държавата, заяви председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов, цитиран от БТА.

По време на обществен дебат по здравеопазване той обясни, че, ако се намали ДДС-то върху лекарствата, което се заплаща от НЗОК, може да се спестят между 100 и 200 млн. лева годишно за лечение на пациенти.

От своя страна, от БСП обясниха, че са против намаляването на ДДС върху лекарствата.

Според Георги Кръстев от СДС трябва да има намаление, включително и на цената на консумативите при ортопедични операции, които се заплащат от пациентите. По думите му дарителството в здравеопазването трябва да се освободи от данък. Освен това държавата трябва да стимулира профилактичните програми и медицинските практики в труднодостъпните райони.

Трябва да се търсят други възможности, а ДДС-то върху лекарствата не бива да се променя. Това твърди бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова.

Представителят на Движение България на гражданите Димитър Шишков даде обещание, че партията ще подкрепи предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата, докато Емил Лилов от „Атака” е на мнение, че ДДС-то  не бива да се премахва напълно. Неговата идея е да се отмени единствено за онкоболните, социално слабите и пенсионерите.

По думите на Райчинов до 2020 г. Европа се нуждае от 2 млн. лекари. Статистиката показва, че у нас има 370 лекари на 100 хил. души население. Според председателя на БЛС това е близко до средните стойности за Европейския съюз. Проблемите у нас са свързани с недостига на патолози, анестезиолози и педиатри.

На дъното на класацията сме по специалисти по здравни грижи, тъй като те са едва 432 на 100 хил. население. Проучване на „Отворено общество” показва, че само една трета от българските лекари са на възраст до 45 години.

Райчинов смята, че има голяма вероятност в България да останат само лекари пенсионери. Това произтича от факта, че сме сред страните с най-малък дял дипломиращи се лекари. У нас те са 6,63 на сто хиляди и 4,93 на 100 хил. медицински сестри.

Началната лекарска заплата в Европейския съюз възлиза на 750 евро. Тази на медицинските сестри пък е 450 евро. У нас обаче нито една от партиите не се ангажира да каже с колко ще увеличи заплатите на работещите в здравните заведения.