Днес+ :: Варненски специалист е новия национален представител в Европейското дружество по съдова хирургия

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Варненски специалист е новия национален представител в Европейското дружество по съдова хирургия

24.04.2013 09.15

Началникът на Клиниката по съдова хирургия към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна – доц. д-р Веселин Петров, д.м. е новият национален представител в Европейското дружество по съдова хирургия (European Society for Vascular Surgery – ESVS), който бе избран от Дружеството на 6 април тази година.

Доц. д-р Петров ще заема тази длъжност за тригодишен период, по време на който ще представлява България на най-големите форуми по съдова хирургия в Европа. Ще лобира за отпечатването на български публикации в европейските списания по специалността, както и за участие в големи проучвания и проекти в съдовата хирургия. Ще подпомага участието на български съдови хирурзи в мероприятия на Дружеството и други научни форуми, както и в редица комитети и комисии.

Доц. д-р Веселин Петров, д.м. притежава богат опит и умения в областта на съдовата хирургия и ангиология. Специализирал е в елитни и престижни европейски клиники по сърдечно-съдова хирургия в Германия, Италия, Великобритания, Швейцария, Испания. През 1995 г. защитава дисертация на тема „Транскраниална Доплерова сонография (цветно кодирано изследване на кръвоносните съдове на ЦНС) при хирургия на артериите на аортната дъга“, а 5 години по-късно издава монографията „Практически аспекти на Доплеровата сонография“, чрез която въвежда модерната ехо-доплерова диагностика на кръвоносните съдове у нас.

Дълги години преподава, обучава и ръководи Клиниката по съдова хирургия и ангиология към УНКБ – София. От октомври месец миналата година тази му дейност намира естествено продължение в УМБАЛ “Св. Марина“ – Варна, където доц. Петров е избран за началник на Клиниката по съдова хирургия.

Под неговото вещо ръководство и професионализъм в Клиниката се диагностицират, лекуват и извършват всички видове съдово-хирургични оперативни интервенции, ендоваскуларни процедури и хибридни операции. Приоритетни за доц. Петров са диагностиката, хирургичното лечение и терапевтичното проследяване на пациентите с най-тежки патологични съдово-хирургични болести като Аневризмална болест (аневризма на абдоминалната аорта – ААА, периферни аневризми, псевдоаневризми и др. – абнормни разширения на артериите на пациентите до патологични размери с опасност от руптура и кръвозагуба), хронична артериална недостатъчност – ХАНК на горни и долни крайници. В своята практика обръща специално внимание на хирургията на каротидните съдове, патологията на венозните и лимфните съдове – разширени вени, флебит, венозна тромбоза, лимфедем.

Доц. Петров е един от учредителите на Българското национално дружество по съдова хирургия и ангиология / БНДАСХ/ и е първият му секретар. Членува в редица български и международни организации и асоциации.

Днес+