Бугенвилея

28
Добави коментар
maritime
maritime

 

Bougainvillea

У нас не издържат на суровата зима и се отглеждат главно в саксии, които, щом температурите преминат 15 градуса, могат да бъдат изнесени на балкона или двора. На по-топли места бугенвилиите могат да растат и по оградата на вилата например.

Как изглежда – Листата са овално заострени, от 4-13 см. дълги и от 2-4 см. широки. Същинският цвят на растението е малък и бял. Всяка китка от три цветчета е обкръжена от три или шест прицветника (бракти) с ярки цветове – розов, цикламен, виолетов, син, червен, оранжев, жълт и бял.

 

Грижи – Цветето има нужда от силна светлина през всички сезони. Температурата трябва да е над 22°С, но е по-ниска по време на зимния покой – 10-12°С.  При горещо време поливайте всеки ден с хладка вода, а през зимата – значително по-малко. Отглеждайте бугенвилеята в не много големи съдове, защото се влошава цъфтежът за сметка на листната маса и новите клонки. След прецъфтяването младите клонки се подрязват на 4-6 пъпки. Размножаването става с резници, които се вкореняват при висока температура и влажност на въздуха. Почвата трябва да е добре отцедлива, но да задържа достатъчно влага. Идеалната смес съдържа торф, перлит, стерилизирана почва и пясък.