Отвара от коприва за здраве и красота

5
Добави коментар
Galana
Galana

Поради уникалния си състав копривата е изключително полезна както като храна, така и под формата на чай за здраве и красота. Тя е изключително богата на витамини. В нея се съдържат каротин, витамин К и В2, пантотенова киселина и два пъти повече витамин С, отколкото в лимона.

Копривата има противовъзпалително, антисептично, диуретично и разхлабващо действие. В народната медицина често се препоръчва отварата от коприва при настинка и болести на дихателната система, при болести на черния дроб и жлъчката, при хемороиди, ревматизъм и подагра. Също така може да се използва като кръвопречистващо средство, за подобряване състава на кръвта и лечение на кожни заболявания.

Отвара от коприва се препоръчва и при нервно напрежение и депресия. Нарязват се листа от коприва. Взимат се 3 супени лъжици и се заливат с 2 чаши вряла вода. Оставят се да киснат четири часа, след което се прецежда. Отварата се изпива на глътки, като се приема седем пъти на ден.

Така приготвената отвара помага и при парадонтоза, като с нея се изплаква устната кухина.

Хора с разширени вени, тромбофлебит и атеросклероза, както и такива с прекалено гъста кръв, не трябва да пият отвара от коприва. Бременни жени също не трябва да я консумират, тъй като може да предизвика преждевременно раждане.

Отварата от коприва е изключително полезна за косата, тъй като я прави лъскава и гъста. Приготвя се от 100 гр. пресни листа от коприва, които се заливат с 1 литър вряла вода и след това се добавя 1 супена лъжица мед. Оставя се да престои един час и течността се прецежда. Три чаши от отварата се разреждат с топла вода, косата се измива и се оставя да изсъхне, след което добива блясък и копринена мекота.

Ако по време на разресване косата ви пада много пригответе следната отвара: залейте 100 гр. пресни листа от коприва с половин литър вряла вода и кипнете за няколко секунди. Свалете от огъня, оставете да престои половин час и прецедете. Към отварата добавете 2 чаени лъжички оцет и изплаквайте косата с този разтвор в продължение на десет дни.

Копривата е полезна и за кожата на лицето. Тя подобрява цвета, изчиства пъпките и е особено подходяща при мазна и проблемна кожа. Отварата се приготвя като 100 гр. коприва се варят пет минути в половин литър вода. Течността се налива във формички за лед и се слага да замръзне. Всяка сутрин с ледените кубчета се измива лицето.

ВАЖНО: Ако публикацията Отвара от коприва за здраве и красота ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!