Да научим детето да ползва гърне

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Да научим детето да ползва гърне
23.04.2013 • 8766 прегледа 1 коментара

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Вижте още

Лятото предлага много весели забвления на въздух, които децата обожават. За да минат игрите бзопасно, ти предлагме няколко лесни правила.

Дори и досега да си удряла на камък с обучението на детето ти да ползва гърне, топлите летни дни са твоят шанс. Остави пеленките настрана и опитай да решиш веднъж завинаги проблема с помощта на нашите съвети.

Да научиш малкото да използва гърне е важно за теб не само от финансова гледна точка. Осъзнае ли детето, че е в състояние да контролира нуждите си, това ще му даде повече свобода и независимост. Препъникамъчетата по пътя към неговата самостоятелност обаче са много.
За малкото човече гърнето е мистерия. Поне в началото желанието ти да го научиш на всяка цена за него ще изглежда доста причудливо. Съвременните деца до такава степен са свикнали с пеленките за многократна употреба и усещането за сухота, че лишаването им от тях ги плаши като нещо непривично и дори тревожно. А самото гърне често е оприличавано на играчка, каска, купичка за хранене и какво ли още не…

Липсата на памперса кара мъничето да се чувства уязвимо. А при вида на крайния „резултат“ в гърнето дори някой невръстен смелчага може да се стресне: „Това аз ли го направих?”

Нищо чудно, че детето ти се напишква сякаш през 10 минути – при малките изпразването на пикочния мехур става автоматично и на кратки интервали, дори и мехурът да не е пълен. Дори и след навършването на годинка, малкото още няма достатъчно добре развита мускулатура, нито нервна система. Затова не му се сърди, че не успява да контролира отделянето. Нищо чудно и вече да си се сблъскала с феномена, че момченцата привикват към ходенето на гърне много по-бавно, отколкото момиченцата. За съжаление приучаването на гърне е процес, който зависи от много неща: на каква възраст сте започнали, та дори и какъв е темпераментът на детето.

Не действай на принципа: може да сяда – следователно може да се научи. По-добре изчакай появата на някои знаци, които ще ти подскажат, че моментът е благоприятен:

„Смени ме“ – детето сочи с пръстче или подръпва памперса – показва, че се чувства некомфортно, тъй като пеленката е мръсна или мокра.

„Сух съм!“ – ако напоследък откриваш, че памперсът остава сух за по-дълго, това е положителен знак. Проверявай също пеленката веднага след ставане – забележиш ли, че малкото не е пишкало през нощта, можеш да спреш с нощния памперс.

„Харесвам гърнето“ – малкото сяда доброволно на гърнето и няма нищо против да стои на него по-продължително време. Използвай този момент – постой до детето, показвай му книжка или пейте песнички. Колкото по-бързо го превърнете в нещо обичайно, толкова по-скоро ще се поздравите с пълен успех.

Нямала си ни най-малка идея какво неимоверно търпение се изисква, за да успееш да привикнеш мъника към гърнето?

Е, вече си наясно, че няма да минеш единствено с голям ентусиазъм. Има обаче няколко хитри вратички, с чиято помощ максимално ще скъсиш целия този маратон:

Започни с игра! Разреши на малкото палавниче да потича голичко из къщи. Летните месеци са много благоприятни – няма да се притесняваш толкова, че може да настине. Оставено на воля без памперс, съвсем скоро детето самичко ще се сети: „Ей, ама това било всъщност много хубаво!”

Запознай главните действащи лица. Покажи гърнето на малкото и му кажи, че оттук нататък ще го използва. Нека си поиграе с него – остави го на лесно достъпно място. Окуражи го да сяда на него.

Започнеш ли веднъж, не се отказвай. След всяко хранене махай пеленката и го подканвай да използва гърнето. Дори и да се противи в началото, ако му създадеш режим скоро ще свикне. Не пести похвалите всеки път, когато сте имали успех.

Очаквай „инциденти”. Мъничетата често се заиграват и забравят да дадат знак. Не реагирай бурно на случайното подмокряне. Ако го превърнеш в голям проблем, само ще стресираш детето и може да предизвикаш негативното му отношение.

Запази спокойствие. Детето не се опъва само за да те дразни и да вгорчава живота ти. Изпуснеш ли си нервите, можеш да забавиш целия процес на привикване към гърнето.

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай