Картата на „Велика Турция“ е скандална

1
Добави коментар
mignews
mignews

„Намирам публикуваната във вестник „Милиет” карта за абсолютно скандална“,  каза на пресконференция в Министерски съвет премиерът Марин Райков по повод публикуваните географски карти в турската преса, според които български територии са част от Турция.

„Картата е толкова скандална, че дори не заслужава коментара на един министър-председател, единствено и само неговото презрение”, каза Райков.

Премиерът посочи, че няма да реагира по повод на публикации в турските медии. Освен това няма практика посланиците да носят отговорност за действията на журналистите, каза Райков на въпрос на журналист за това дали трябва да бъде отправена вербална нота към турския посланик.

„Не може една държава да реагира на писанията на някакъв си вестник. Не за първи път подобни силно неуместни стъпки се правят от страна на едни или други журналисти в едни или други медии. Това се случва не само в турската преса, а и в пресата на много други държави. Единственото, което мога да направя, е да отмина това с дълбоко презрение”, каза Райков. „Оставям това на професионалната съвест на тези, които са инспирирали подобна дребнава и унизителна за вестника провокация”, допълни той.

Припомняме ви, че според нова карта към земите на Турция са присъединени части от България, Кипър, северните райони на Сирия, северната част на Ирак и Гърция, както и райони на Азербайджан и Грузия. Според турските медии картата е на „Велика Турция“.