Открива се ГКПП „Дунав мост 2“

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Министерският съвет одобри проект на междуправителствено споразумение на България и Румъния за откриването на граничен контролно-пропускателен пункт по държавната граница при новия мост над река Дунав, който свързва Видин и Калафат.

С друго решение кабинетът утвърди и предлага за ратификация подписаното през февруари т. г. споразумение между правителствата на България и Румъния за създаване на съвместно търговско дружество – оператор на новия комбиниран (пътен и железопътен) „Дунав мост 2“.

Одобрен е и проект на споразумение за временно прилагане на договореностите. Споразумението предвижда създаване на съвместно акционерно дружество, собственост при равни дялове на българската и на румънската държава, което ще отговаря за експлоатацията и поддръжката на моста и прилежащата му инфраструктура на двата бряга на Дунав.

Седалището на дружеството ще бъде във Видин с клон в Калафат.

Всички процедури по учредяването и регистрацията му ще бъдат изпълнени в съответствие с българското законодателство.

Капиталът на дружеството ще бъде в размер на 300 000 лв., разпределен в 300 акции с номинал 1000 лв. По-голямата част от печалбата на дружеството ще постъпва в България.

По този начин се изпълнява договорката, съдържаща се вчл. 9 от Споразумението от 2000 г., че разпределението на средствата, постъпили от събраните такси за преминаване през моста, ще се извършва право пропорционално на вложените от всякаедна от двете страни средства за изграждане на моста.