Още 5 храни, които понижават холестерола

41
Добави коментар

Още 5 храни, които понижават холестерола

1. Спанак

Спанакът съдържа лутеин – антиоксидант, който предотвратява окисляването на холестерола и развитието на атеросклероза. Редовната консумация на спанак е свързвана с понижена честота на сърдечносъдови инциденти.

2. Лук

Лукът съдържа големи количества флавоноиди и други полифеноли, както и сяра съдържащи съединения, които оказват директен холестеролопонижаващ ефект.

3. Пипер

Свежият пипер е много богат на фибри – задължителен елемент във всяка холестерол понижаваща диета. Освен това, капсаицинът – веществото, което придава лютия му вкус и има затоплящо действие при прилагане върху кожата, директно оказва холестеролопонжаващ ефект.

4. Къри

Кърито съдържа антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и предпазват артериалните стени от увреждане. Кърито, също така, понижава нивата на холестерола с ниска плътност.

5. Океански риби

Консумирането на сьомга и други океански риби понижава плазмения холестерол по два начина. Първо, рибата замества в диетата ни богатото на холестерол свинско месо. Второ, рибата набавя незаменими омега 3 и омега 6 мастни киселини, които блокират синтеза на холестерол в организма. Може би не е широко известно, че ¾ от холестерола в човешкия организъм са синтезирани в черния дроб, а само ¼ е внесена с храната. Поради това, ограничаването на ендогенния синтез е най-ефективният начин за понижаване на плазмения холестерол. Това е начинът, по който действат и основните холестерол понижаващи лекарства – статините.

източник puls.bg

Коментари