Как да изберем челник

3
Добави коментар
ex3m.bg
ex3m.bg

Не може да сравните с нищо друго удобството, което предлага челника по отношение на използването му без да използвате ръцете си. Какво обаче отличава един модел челник от друг? За да направите своя избор, гледайте показателите, посочени на опаковката на продукта или в описанието им на страниците на ex3m.bg. Ще се опитаме да “хвърлим малко светлина” върху това какво означават тези показатели.

Повечето показатели се основават на скоро приет стандарт. Основните, които отличават всеки един модел челник са:

Интензитет или яркост – измерва се в лумени и показва колко ярка е светлината излъчвана от челника.
Дължина на лъча – измерва се в метри и показва колко надалеч стига светлинния лъч.
Издържливост – показател за живота на батериите. Измерва се в часове.
Тегло – измерва се в грамове. Високоинтензивните челници обикновено са по-тежки от другите.
Размер – в сантиметри. Горната лента и външните батерии дават повече мощност и удобство, но пък увеличават размера на челника.

Ето и накратко какво трябва да гледате, когато си избирате челник:

На първо място разбира се, лумените. Това е важен показател и както споменахме означава колко е ярка светлината при източника. Но това не е всичко. Другите показатели също са не по-малко важни, защото не на всеки му трябва челник, който да свети с 350 лумена. Важно е колко добре и в продължение на колко време челникът може да осветява дадена цел – пътеката пред вас например. Истинската стойност на челника се състои в това колко ефективно използва яркостта на светлината си за тези цели. Затова и другите спецификации – дължина на лъча, издържливост на батерията, тегло и размер също са ва важни за оценяването на един челник. Ето и малко повече информация за всеки един от тези показатели:

Яркост на светлината (лумени)

Лумените са единица за означаване на качеството на светлината, излъчвана във всички посоки от даден източник. Обикновено при източниците на светлина, като лампите, които използвате вкъщи, за единица за мощност се използва Ват (Watt, [W]) и това означава колко енергия консумира източника. Обикновено, източник на светлина с повече лумени използва по-голямо количество енергия от източник с по-малко лумени.

Това означава ли, че колкото са повече лумените, толкова по ярка е светлината? В повечето случаи, да, но има и изключения. Лумените се измерват със сферично устройство, което улавя светлината излъчвана във всички посоки. А това колко добре е фокусирана светлината на челника от лещите и рефлектора може да окаже влияние на измерените лумени. Например, ако челникът има прозрачен корпус, част от лумените ще “избягат” през него и няма да допринесат за силата на светлинния лъч.

Производителите показват на видно място на опаковката броя на лумените на челника, така че няма да ви е трудно да намерите тази информация. Повечето клиенти асоциират по-големия номер с по-добро представяне. Хубаво е да се знае колко лумена е излъчваната светлина, но това не е всичко и останалите фактори допълват картинката.

Дължина на лъча

Лумените показват колко ярка е светлината при източника, но не и колко надалеч осветява. А това е основната функция на един фенер или челник – да закара светлината до определено място. Челниците се тестват, за да се определи на какво разстояние могат да проектират използваема светлина, като критерий за това служи светлината излъчвана от луната при пълнолуние и в ясна нощ. Сред производителите това е известно като “лунен стандарт”, който е от съществено значение за любителите на природата.

Светлината при пълнолуние, освен ако не е засенчена от короните на дървета или облаци, се счита достатъчна за това човек да се предвижва внимателно, когато е навън. За да бъде изпълнен този стандарт, уред за измерване на светлината се поставя на повърхността и отчита минимална стойност от 0.25 lux (интензитета на светлината от луната). Lux е мярка за светлина, когато тя пада върху повърхност, която е осветявана.

За да си представите по-добре как става измерването на дължината на лъча, представете си челник с чисто нови батерии, който се поставя на едно място и се включва на най-синия режим. И после се взима един уред за измерване на светлината, известен повече като лукс-метър и той се отдалечава от челника, докато не отчете стойност от 0.25 lux, като се измерва центъра на лъча на челника. Това е максималното разстояние, което разбира се намалява с изчерпване на батериите. Този показател също се дава на видно място на опаковката, а някои марки посочват и различните дължини на лъча при различни режими на работа.

Издържливост или продължителност на работа

Ето къде производителите на челници си партнират с тестовия стандарт ANSI/NEMA. Според него, батериите се водят за изтощени, когато произвежданата светлина е само 10% от първоначално излъчваната, т.е. когато батериите са били нови.

След като повечето аутдор любители могат да изпълняват функциите си при работа на авариен режим на челника с добра лунна светлина, производителите пресмятат издържливостта като използват за критерий това, когато челника не може да произвежда използваема светлина (с яркостта на пълнолуние) на разстояние 2 метра.

А защо на 2 метра? Средната височина на мъжа е 1.75 м, а на жената 1.63 м. Прието е един челник да бъде считан за полезен, ако може да произвежда 0.25 lux светлина върху терена пред човек, който е в движение. Това обикновено отново се отчита с лукс-метър. Къде да намерите този показател? Търсете икона с часовник върху опаковката, а стойността е отбелязана в съкратена форма, като например “50h”. Някои производители показват издържливостта на батериите на челника при различните режими на работа. А най-икономичен е режимът с мигаща светлина.

Добавете коментар