Мистериозните приказни кръгове в Намибия

71
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   В пустинните пасища на Южна Африка може да се види поредната мистерия на природата – хиляди кръгли голи петна по земята, наречени „приказни кръгове“. Те достигат между 2 и 15 метра в диаметър. Най-много от тези мистични окръжности се наблюдават сред тревистата растителност в Намибия, но те присъстват и в полетата на Ангола и ЮАР.

Кръговете са разположени в отдалечен и негостоприемен участък и не са били обект на много проучвания, тъй като най-близкото населено място до тях е на 180 км. Малко са учените, занимавали се с този феномен и до ден днешен няма убедителни доказателства за появата им. Изследванията показват, че самодивските пръстени са в процес на непрекъснато развитие с прогнозна продължителност на живот от 30 до 60 години. Те се появяват в почти пълен размер, в който ще останат до изчезването си, като най-малките са с размер около 2 метра в диаметър, а най-големите достигат 12 метра в диаметър. След години растенията се завръщат отново в окръжността и единствения белег, че някога тук е имало голо петно е леката хлътналост.

Като всичко мистично и това не е подминато от местни легенди. Една от тях разказва, че кръговете са дело на дракон, живееш под земната кора, чийто огнен дъх предизвиква мехурчета по повърхността, които изгарят растителността в почти идеални кръгове.

Един от учените, изследвал това явление е немския биолог професор Норберт Юргенс от университета в Хамбург. Според него оголените кръгове са резултат от „геоинженерната“ работа на пясъчни термити Psammotermes allocerus. За да докаже това твърдение, Юргенс наблюдава млади, зараждащи се кръгове и установява, че множество термити изяждат корените на тревата, докато прокарват подземните си галерии, с което предизвикват появата на голите петна. Учения забелязва също, че кръговете са като капани за влагата – в центъра им няма растителност, която да изпарява водата, затова тя бързо се поема от пясъчливата почва и се съхранява за по-дълго под повърхността. Именно заради запасите в този „резервоар“ тревата в пръстена успява да оцелее и да се появи отново след години. Теорията му обаче не е общоприета като причина за окръжностите.

Уолтър Чинкел, биолог в университета в щата Флорида, който също изследвал приказните кръгове, оспорва констатациите на Юргенс, като казва, че той също е търсил термити жътвари, но без успех. В отговор професора от Хамбург се обръща към Чинкел с думите, че „търси грешни термити“ Пясъчните термити са различни от термитите жътвари и живеят дълбоко под кръга, не зъздават могили или гнезда над земята и се предвижват по начин, който не оставя никакви следи в пясъка.

Дебатът между двамата учени продължава и до днес, а и най-вероятно ще се пренесе и в бъдеще. Това обаче хич не интересува племето Химба, според което няма какво да се обяснява – кръговете са дело на боговете.

Hobyto.com