Какво се крие под кожата?

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Уникалната образователна изложба „Човешкото тяло – разкрито и реално“ отваря вратите си за посетители в ЦУМ. Тя е създадена от американската компания Premier Exhibitions, водещ организатор на изложби, свързани с човешката анатомия. Образователната изложба Bodies Revealed е създадена с единствената цел да подпомогне изучаването на човешкото тяло без да е необходимо медицинско образование. Някой от експонатите в изложбата са реални и показват без никаква визуална намеса истинската същност на частите на човешкото тяло.

Организаторите изрично поясняват, че преди да бъде използвано тялото на даден човек и включването му като част от тази изложба, той и неговите роднини са дали изрично съгласие. Телата са били предоставени на американски медицински специалисти, които са изработили експонатите. За да е възможно това, те са извлекли цялото налично количество вода от организма и са го заместили със специална субстанция като по този начин то се превръща в своеобразна „мумия“.

Изложбата „Човешкото тяло – разкрито и реално“ показва един друг поглед върху нашето тяло. Посетителите могат да се запознаят с мускулната, скелетната, храносмилателната, репродуктивната, дихателната, отделителната и кръвоносната системи, както и с кожата, жлезите, ноктите и косата на човека.

Това изключително посветено на познанието начинание е видяно от повече от 30 милиона души в цял свят. В наши дни не липсват и хора смятащи този начин на показване на човешкото тяло за излизащ от рамките на хуманността, но опознаването на човешкото тяло, развитието на науката и медицината винаги са били свързани с дисекцията му. Днес тези които се стряскат от подобни гледки, най-вероятно не са били ученици, когато във всеки кабинет по биология имаше по един скелет в цял ръст.

Изложбата „Човешкото тяло – разкрито и реално“ може да бъде видяна от днес до септември месец, всеки делничен ден и събота от 10 до 20 ч. и между 11 и 19 ч. в неделя.