Умно комбиниране на храни

2
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Правилното комбиниране на храните всъщност означава да ги консумираме по здравословен начин. По този начин се дава възможност на храносмилателната система да работи правилно и с оптимална ефективност.

Принципът на схемата се гради на факта, че храна съдържа определени хранителни вещества. Някои от тях са пасивни (инертни) при наличието на други хранителни вещества, а други реагират помежду си и причиняват смущения в храносмилателния процес.

Всяка група от тях съдържа основните хранителни вещества, но в различни съотношения, като това, което е доминиращо, определя целия храносмилателен процес. Безразборния прием води до конфликт между тях, водещ след себе си редица проблеми.

Умното комбиниране на храните въобще не е трудно. Просто трябва да не се смесват въглехидрати (скорбяла и захари) с протеини (белтъчини) и кисели плодове по време на едно и също хранене.

Основни правила при комбиниране на храни:

– До 12 часа на обяд не се консумира нищо друго, освен плодове. Те са естествен и най-добър сладкиш.

– Прясната салата трябва да е приготвена от сезонни плодове или зеленчуци и трябва да редовно в менюто. При всяко ядене тя трябва да съставлява 70% от менюто, а концентрираният продукт, като хляб, ориз, картофи, бобови култури, ядки, едва 30%.

– Киселото мляко се яде самостоятелно или в комбинация с прясна зеленчукова салата. Без хляб, ориз, картофи, ядки и плодове.

– Вареното прясно мляко и варено, печено и пържено месо не се употребява. Те са токсични. Може да се приема ограничено количество сурово прясно мляко, не пастьоризирано, най-добре е да е козе, а месото – а лангле, т.е. полусурово. То никога не се яде с хляб, картофи, ориз, сирене и мляко. Съчетава се само с прясна зеленчукова салата.

– Шоколад, сладолед, торти и др. (ако не могат да се избегнат), се приемат самостоятелно, без да се смесват с нищо друго. След такъв прием, на следващия ден се провежда разтоварващ плодов ден.

– Белтъчни и въглехидратни храни не се смесват на едно ядене. Белтъчините изискват киселинен смилателен сок, а въглехидратите – алкален. Абсолютно несъвместими.

– Въглехидратните храни се комбинират помежду си.

– Белтъчните храни, т.е. – протеините, не могат да се комбинират помежду си.

– Плодове и зеленчуци не се смесват.

– След консумация на плод трябва да мине половин час, за да се яде каквото и да е друго. След консумация на банани – 45 минути.

– Когато консумирате храна, едва след 3 часа могат да се приемат плодове.

– Оризът се консумира неполиран, най-добре „кафяв“ и само с прясна салата.

– Сирене се яде с прясна салата, но без хляб, картофи или ориз.

– Ядки се комбинират с прясна салата, но без хляб, ориз, картофи, сирене.

– Бобовите култури фасул, леща, грах, соя се ядат с прасна салата, но без хляб, ориз, картофи, сирене, ядки.

Организмът ни не е пригоден да смила повече от един вид храна, с висока концентрация. А всяка храна, която не е плод или зеленчук, е концентрирана.