Намериха 3-годишния Асенчо в чувал с камъни в р. Марица

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Тригодишният Асен Инджев от пловдивския квартал “Столипиново” е бил пребит до смърт, напъхан в чувал с камъни и хвърлен в река Марица. Трупчето му беше извадено днес следобед от водолази близо до квартал “Столипиново”.

Присъстващите на огледа криминалисти разказаха, че гледката била потресаваща. Телцето е полуразложено, цялото в синини. Назначената съдебномедицинска експертиза трябва да установи причината за смъртта на малчугана. Има съмнения, че Асен е бил и удушен.

В ареста за 72 часа е Ирхан Камбуров, на 35 г., хазяин на семейството на детето. Има безспорни доказателства, че той е умъртвил момченцето в дома си. Смята се, че това е станало в периода 10-12 април.

Свидетели на зловещата сцена са станали тримата синове на Ирхан и двете братчета на Асенчо – Пламен и Мохамед. Убиецът е издаден от едно от децата си.

“Камбуров е задържан още в сряда. Повдигнато му е обвинение. Той отказва да говори”, заяви наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов. Основната версия е, че Асенчо е смазан от бой, тъй като бил палав, непрекъснато плачел и дразнел Ирхан.

Очаква се утре прокуратурата да му поиска в съда постоянна мярка за неотклонение. Убиецът може да получи наказание от 15 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор.

Асен беше обявен за издирване на 19 април, когато майка му подала сигнал в VI РУП. Жената отишла там със свои познати, тъй като е с умствена изостаналост и трудно говори.

Мария разказала, че два дни по-рано оставила сина си да играе в пясъчника на детска площадка на ул. “Босилек” в “Столипиново”, на 2-3 км от дома им. Отишла до близкия магазин да му купи вафла и после не го намерила.

Никой от живеещите наоколо не е виждал Асенчо във въпросния ден. Момченцето е било с гипсов ботуш на левия крак от таза до пръстите и едва ли би останало незабелязано.

Разследващите смятат, че Ирхан е виновникът, а Мария го прикривала, за да не ги изгони на улицата.

От прокуратурата обаче твърдят, че майката не е замесена в убийството на момченцето. Тя не е била очевидец на побоя.

Мария отишла да живее в пристройка към къщата на Камбуров преди няколко месеца. Дотогава спяла на улицата с децата си, тъй като домът им в квартал “Гаганица” изгорял.

Известно време многодетното семейство обитавало коптор под един от мостовете на река Марица близо до Арман махала. Майката често ходела с рожбите си в квартала, затова и преди два дни полицаи претърсили къщите.

“Изсипаха се 7-8 коли. Заградиха ни отвсякъде. Казаха само, че търсят дете, ако го видим, да им се обадим”, разказа Катя Иванова от махалата. Нейна комшийка потвърди, че Мария се мяркала през ден наоколо с децата си. Две от тях возела в количка. Бъркала из казаните и просела храна от роми и турци.

“Познавам Мария. Беше много загрижена за децата си. Продаваше ни дрехи и обувки, които откриваше по кошовете”, обяснява Златка Асенова. От нея майката на Асенчо пълнела туби с вода, топлела я в казан на поляна пред къщите и къпела малчуганите. Там ги и перяла.

Въпреки че повечето жители на Арман махала са бедни, отделяли от залъка си за децата на Мария. Хората били стресирани, когато пристигнали полицаите да търсят малкия Асенчо по домовете им.

“Показаха ни негова снимка. Искаха ни документите. Пребъркаха дори багажниците на колите”, твърдят в махалата. Стоян Илиев бил втрещен, когато униформените поискали да видят дали кракът на тригодишния му син не е гипсиран, както бил на Асенчо.

“Ние нашите си деца едвам изхранваме. Кой ще открадне чуждо?”, чудят се ромите и турците в Арман махала. Всички са втрещени от новината, че Асенчо е убит. Вървят слухове, че може да е бил умъртвен, за да му вземат органи.

Хората са изплашени от зловещото развитие на събитията и треперят нещо да не се случи и с техните рожби. Малчуганите също са стресирани и не искат да ходят на училище.

Синовете на Ирхан са разпитани в присъствието на инспектор от детска педагогическа стая, тъй като са непълнолетни. В Шесто РУП днес беше докаран и 8-годишният Пламен, едно от децата на Мария.

След изчезването на Асенчо той и братчето му Мохамед са настанени в Кризисен център. В приюти са още две деца на многодетната майка. Бащата Кольо е на гурбет в Германия и не знае за убийството на сина си.

В “Столипиново” говорят, че той въобще не се интересувал от слабоумната си жена и многобройната си челяд.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти