Домашни сиропи против кашлица

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Кашлицата е проблем, който смущава не само вас, но и околните – независимо дали сте си у дома, на опашка пред касата в магазина или на концерт по време на тиха солова партия.

Ето нашите рецепти за справяне с кашлица в домашни условия.

–      Разбийте 2 с.л. лимонов сок с 1 с.л. пчелен мед и 1 ч.л. сок от настърган кромид лук. Лимоновият сок облекчава възпалението, а съдържащият се в него витамин С помага на организма да се пребори с инфекцията. Медът покрива лигавицата на гърлото и успокоява възпалената тъкан. В лука се съдържат съставки, които втечняват слузестия секрет и стимулират отделянето му.

–      Обелете и нарежете на ситно 6 средни глави лук. Добавете 4 с.л. пчелен мед, похлупете и варете 2 часа на водна баня. Прецедете сместа и пийте по 1 с.л. на всеки 2-3 часа.

–      Вечер преди лягане смесете сироп от касис с глътка силно червено вино. Тази комбинация е чудесно отпускащо средство, което ще подобри съня ви.

–      За да приготвите домашно лечебно средство за успокояване на гърлото, добавете 5-6 скилидки чесън към 1 чаша пчелен мед и оставете сместа в хладилника за 1 нощ. На сутринта отстранете скилидките. Вземайте по 1 ч.л. половин час след храна и не консумирайте нищо след това още половин час.

–      Изпитано народно средство е сиропът от обикновена шипка, който е и много богат на витамин С. Измийте 2 кг шипки и ги накиснете за няколко часа в 2 литра вода. След това ги варете 30 минути, прецедете сока и добавете 1,5 кг захар и 1 пакетче лимонена киселина – 10 гр. След това пак сварете за 5 минути, оставете да изстине и прецедете. Така готовият сироп се съхранява в стъклени бутилки. Ако го консумирате бързо може да стои в хладилник. Ако искате да го съхраните до 1 година, трябва да запечатите бутилките с парафин.

–      Най-подходящ  за облекчаване на горните дихателни пътища е чаят от мащерка, който има и отхрачващ ефект. Накиснете за 5 минути 2 с.л. прясна мащерка (или 1 с.л. сушена) в 1 чаша гореща вода, след което прецедете и по желание подсладете с пчелен мед.

В повечето случаи кашлицата отшумява от само себе си в рамките на 7-10 дни. Ако състоянието ви не се подобри след този срок, непременно потърсете лекар.

 

 

Наберете си диви растения !