Плацентата показва дали бебето ще развие аутизъм

2
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Ново изследване, проведено в медицинския университет Йейл показа, че лекарите могат да определят дали при дадено бебе съществува риск от развиване на аутизъм, изследвайки плацентата още при раждането за конкретни изменения и аномалии. Това ще позволява значително по-ранно диагностициране на заболяването и по-навременен старт на лечението. Според Центъра за контрол и превенция на болести (CDC) в САЩ, едно на всеки 50 деца се диагностицира със заболяване в спектъра на аутизма, обикновено на възраст 3-4 години и над. До този момент обаче децата вече не се повлияват толкова добре на терапия, тъй като мозъкът е най-податлив на лечение през първата година от живота на човек.

 

Доктор Харви Клайман, научен изследовател в катедрата по акушерство в Йейл е открил, че изменения в плацентата като необичайни гънки и клетъчни струпвания (трофобласти) по нея, са ключови индикации, че новороденото носи в себе си риск за развиване на аутизъм. Клайман и екипът му са изследвали 117 плаценти на бебета, произхождащи от семейства с висок риск (към момента семейната обремененост с аутизъм е единственият показател за ранно диагностициране) и са ги сравнили със 100 контролни плаценти (без семейна обремененост).

 

Лекарите са открили, че рисковите плаценти са имали до 15 трофобласти, докато контролните плаценти – не повече от 2. Според Клайман, плацента с над четири трофобласти прогнозира, че вероятността бебето да развие аутизъм е 96.7%. Надеждата на лекарите е това откритие да спомогне за ранното откриване на заболяването и навременната намеса за неговото овладяване.