Консумацията на ядки и спанак предпазва черния дроб

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Puls.bg

  |   26 април 2013
  |   Коментари 0

Източник: Istockphoto

Консумацията на ядки и спанак могат да намалят риска и да облекчат симптомите на заболявания на черния дроб, причинени от мастни натрупвания.

Според специалисти това се дължи на високото съдържание на витамин Е в тези хранителни продукти.

Той е най-мощният доказан антиоксидант сред витамините. Основните му функции са да защитава клетъчните структури от свободните радикали и да възпрепятства образуването на тромби. Съдържа се в тъкани и образувания, богати на мазнини – растителни и животински масла, мляко, черен дроб, както и в зародишите на житните растения.

Специалистите препоръчват прием от около 15 – 20 mg витaмин Е на ден за възрастен човек, въпреки че в клинични изпитвания са давани много по-високи дози – до 800 mg на ден, без да са наблюдавани нежелани ефекти. Някои специалисти препоръчват значително по-висок прием от 15 mg на ден – 50, 100, дори 200, смятайки, че ползотворните му ефекти се увеличават пропорционално на съдържанието му в организма.

Един от най-добрите източници на витамина са ядки, спанак, синап и слънчогледово семе, но се среща и в други храни, като къпини, моркови, домати, авокадо и др.

Учени са убедени, че набавянето му намалява и риска от увреждане на черния дроб вследствие на затлъстяване, което може да се задълбочи и до тежка чернодробна недостатъчност.

Заболяването на черния дроб вследствие на затлъстяване се нарича стеатоза и представлява обменно нарушение, при което в чернодробните клетки се отлагат мазнини. Нормалното количество мастна тъкан в черния дроб е 5-6 % от общата му маса. За мастен черен дроб може да се говори, когато мазнините възлизат на 25-30 % от масата на жлезата.
 
В резултат на отлагането на мазнини, хепатоцитите започват да се затрудняват в изпълнението на функциите си. Тъй като черният дроб е от ключово значение за всички биохимични процеси в организма, когато той боледува, всички органи и системи страдат.